Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Friluftslivsturné i samtliga kommuner

I år är det Friluftslivets år i Sverige och i Örebro län. Landshövding Maria Larsson kommer under året besöka spännande utflyktsmål i alla länets tolv kommuner för att slå ett slag för friluftslivets möjligheter. Nu är datumen klara. Under mars månad besöker landshövdingen kommunerna Ljusnarsberg, Kumla och Degerfors.

– Äntligen drar vi gång med att besöka alla länets kommuner och får ta del av ett friluftsliv i världsklass. Vi hade såklart velat bjuda in allmänheten, men rådande pandemi gör att vi tills vidare får anpassa oss efter rådande rekommendationer. Vi hoppas att få inspel och tankar kring kommunernas och olika organisationers arbete med friluftsliv och inventera vad vi kan göra tillsammans, säger landshövding Maria Larsson.

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv och att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Alla Sveriges landshövdingar kommer under parollen landshövdingestafetten att genomföra aktiviteter under hela året för att uppmärksamma friluftslivets betydelse för folkhälsa och de friluftspolitiska målen. Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag.

Aktiviteter i mars – i Ljusnarsberg Kumla och Degerfors

Onsdagen den 17 mars, Ljusnarsberg: Vi besöker Nittälvsdalen för att vandra med snöskor på snö eller över myrmark, beroende på väder. Naturskyddsföreningen och SFI följer med för att berätta om sitt integrationsprojekt Språka mellan tallarna. Nittälvsdalen är ett av de största skyddade områdena i länet med gammelskog, myrar och rinnande vatten – ett eldorado för vildmarksentusiasten. Inbjudna från kommunen är kommunstyrelsens ordförande, kommunchef, näringslivschef och turismutvecklare. Tillsammans diskuterar vi friluftslivets förutsättningar i kommunen och framtida utvecklingspotential.

Måndagen den 22 mars, Degerfors: Vi besöker Fasaskogen för att fiska från sjön Ölens is och för att få veta mer om det viktiga friluftsområdet. (Om isen är för svag blir det en alternativ aktivitet.) I Fasaskogen finns ett stort antal naturreservat nära varandra, med många kilometers vandringsleder. Lokala fiskevårdsföreningen och föreningen Fasaskogen följer med oss. Inbjudna från kommunen är tre kommunalråd, tillväxtstrateg och miljöstrateg. Tillsammans diskuterar vi friluftslivets förutsättningar i kommunen och framtida utvecklingspotential.

Tisdagen den 30 mars, Kumla: Denna dag blir det geocaching tillsammans med Kumla naturskola och Hopajola. Vi håller till vid naturskolans lokaler som ligger mellan Kvarntorp och Hällabrottet. I området finns massor med möjligheter för friluftslivet, med spännande natur och kulturhistoria, leder för vandring och cykling, skidbackar, fiskesjöar, golfbana m.m. Inbjudna från kommunen är kommunstyrelsens ordförande, oppositionsråd, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och kommundirektör. Tillsammans diskuterar vi friluftslivets förutsättningar i kommunen och framtida utvecklingspotential.

Media är välkommen: På grund av coronapandemin är media välkomna att vara med under anpassade former. Hör därför av dig till Sten Renglin om du vill närvara vid någon aktivitet.

Samtliga aktiviteter och besök i länet kommuner, datum och tema:

 • 17 mars, Ljusnarsberg, Nittälvsdalen, snöskovandring
 • 22 mars, Degerfors, Fasaskogen, isfiske
 • 30 mars, Kumla, Kvarntorp, geocaching
 • 28 april, Örebro, Hjälmaren, fågelskådning
 • 20 maj, Laxå, Tiveden, skogsbad och stiglös vandring
 • 8 juni, Hällefors, picknick och walk in tweed
 • 1 juli, Lekeberg, Sixtorp, sova ute
 • 24 augusti, Askersund, Vättern, segling
 • 17 september, Lindesberg, Bergslagsleden, Kloten
 • 22 oktober, Nora, cykling, Kottaberget
 • 9 november, Hallsberg, orientering
 • 2 december, Karlskoga, dialog/planera för friluftsliv

Kontakt