Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Konferensen Maskulinitet i förändring firar 10 år

-Har maskuliniteten förändrats?

Från vänster: Tobias Axelsson, Tomas Wetterberg, Anna Swift-Johannison, Daniel Alsave, Felicia Garcia (foto: Anna Asplund) och Sam de Boise.

Den15 oktober är det dags igen för konferensen Maskulinitet i förändring. Nu när det är det är jubileum gör vi en återblick kring vad som skett i landet och i länet med särskilda nedslag i maskulinitet och idrott, känslor, våld och hälsa.

På konferensen Maskulinitet i förändring möts aktörer som arbetar med jämställdhetsfrågor för samtal om aktuella problemområden relaterat till maskulinitet. Det har initierat och inspirerat till projekt och andra arbeten i en mängd olika organisationer i länet.

För att åstadkomma en förändring har det visat sig vara en styrka att ha ett återkommande fokus på maskuliniteter men med variationer kopplat till dagsaktuella ämnen. Innehållet sipprar vidare ut i samhället via organisationer, föreningar och civilsamhälle, säger Klara Bolinder, särskilt sakkunnig i jämställdhet.

Vi erbjuder en arena där två världar möts, praktiker och forskare. Därigenom för vi det gemensamma samtalet om maskulinitet framåt, avslutar Klara

På konferensen medverkar:

Tobias Axelsson, fil. dr i genusvetenskap och lektor i pedagogik vid Örebro universitet.

Tomas Wetterberg, pensionerad femokrat som tidigare arbetat med jämställdhetsfrågor och maskulinitet på Länsstyrelsen i Örebro län och Östergötland, samt på Regeringskansliet. Samhällsvetare med fokus på sociologi och kvinnovetenskap, verksam på Örebro läns mansmottagning.

Anna Swift-Johannisson, jämställdhetsstrateg på Region Örebro län och en av initiativtagarna till konferensen när den startade.

Daniel Alsarve, forskare i idrottsvetenskap, Örebro universitet och sakkunnig i jämställdhet, RF-SISU Örebro.

Felicia Garcia är fil dr i sociologi och pedagogisk utvecklare med inriktning jämställdhetsintegrering på Örebro Universitet.

Sam de Boise är universitetslektor och Docent i musikvetenskap vid Musikhögskolan på Örebro Universitet.

Program

09.30 Välkommen och inledning med Landshövding Maria Larsson samt information från moderator

09.45 Maskulinitet i förändring 10 år med Tobias Axelsson och Tomas Wetterberg

10.15 Paus

10.30 Samtal: Anna Swift-Johannison strateg i jämställdhet på Region Örebro län håller ett samtal tillsammans med Daniel Alsarve, Tomas Wetterberg, Felicia Garcia och Sam De Boise om maskulinitet i förändring med särskilda nedslag i maskulinitet och idrott, känslor, våld och hälsa.

11.15 Avslutning

I år sänds konferensen digitalt. Media är välkomna att följa konferensen via länk.
För enskilda intervjuer med konferensens talare kan vi erbjuda telefonintervjuer efter konferensen. Kontakt Klara Bolinder.

Kontakt