Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya regler för kräftfisket i Vättern

Reglerna för kräftfisket i Vättern har ändrats i och med nya föreskrifter från Havs- och vattenmyndigheten. De nya reglerna innebär att kräftfisket är tillåtet tre helger i rad, med start den sista fredagen i augusti. Maximalt får 60 kräftor fångas och behållas per fiskare varje dygn.

Syftet med de nya reglerna är att kunna fortsätta fiska signalkräfta men ändå minska risken för spridning till nya vatten, vilket är det största individuella hotet mot vår inhemska flodkräfta.

De nya reglerna innebär att det är tillåtet att fiska i Vätterns allmänna vatten under följande datum under 2020:

  • 28 augusti kl. 17 – 30 augusti kl. 17
  • 4 september kl. 17 – 6 september kl. 17
  • 11 september kl. 17 – 13 september kl. 17

Maximalt 60 kräftor får fångas och behållas

Fiske på allmänt vatten i Vättern får ske med högst 6 burar per person. Maximalt får en person fånga och behålla 60 kräftor per dygn. Kräftfiske får inte bedrivas på allmänt och enskilt vatten under en och samma fisketur. Syftet är att fångstbegränsningen om 60 kräftor per fiskare och dygn på allmänt vatten ska kunna kontrolleras.

Begränsade möjligheter till transport och försäljning

Möjligheten till transport och försäljning av okokta kräftor har också begränsats i och med de nya reglerna. Det är inte längre tillåtet att sälja levande kräftor från fritidsfiske på allmänt vatten och det är endast tillåtet att transportera levande kräftor direkt från sjön till platsen där de ska kokas. Syftet med begränsningen är att minska risken för spridning av kräftpest.

Martin Engström berättar om de nya reglerna

Lyssna på ett inslag från Sveriges radio P4 Örebro där Martin Engström, fiskevårdskonsulent, berättar om de nya reglerna.

Förmiddag i P4 Örebro den 10 augusti där Martin Engström berättar om kräftfisket (mp3)

Porträttbild på Martin Engström

Martin Engström, fiskevårdskonsulent

Mer information om reglerna för kräftfisket

Reglerna för kräftfisket finns sammanfattade på:

Fiskevatten (sida på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats)

Kräftfiske i Vättern 2020 (Vättern.org)länk till annan webbplats

Kontakt