Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så många vargar beräknas finnas i Örebro län

illustration av varg

Inventeringsresultaten för varg i Sverige under vintern 2019/2020 är fastställda. I Örebro län hittades 4,5 kullar vargvalpar, vilket motsvarar 45 vargar. Det är lika många revir i länet som förra året.

Antalet revir och vargar i länet

I resultatet från inventeringssäsongen 2019/2020 i Örebro län fastställdes 4,5 kullar av vargvalpar, vilket uppskattas motsvara 45 vargar. Under förra årets inventeringssäsong fastställdes 5,5 kullar av vargvalpar. Att antalet kullar av vargvalpar är lägre denna säsong beror på att vi delar många revir med flera grannlän. Örebro län berörs i nuläget av tio vargrevir, lika många som föregående års inventeringssäsong. Tre av reviren ligger helt i länet och sju revir delas med angränsande län. Jämfört med förra årets utbredning är ett revir borta, och ett nytt revir har hittats i norra länsdelen som delas med Dalarna och Västmanland.

Inventeringen omfattar Sverige och Norge

Årets inventeringsresultat visar på 36,5 kullar vargvalpar i Sverige, vilket uppskattas motsvara totalt 365 vargar. Den Skandinaviska vargpopulationen, som inkluderar både Sverige och Norge, visar på totalt på 45 kullar, vilket motsvarar en uppskattad population på totalt 450 individer.

Kontakt