Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ensamma vilda djurungar är sällan övergivna – undvik att störa dem

älgkalv

Foto: Älgkalv, Mostphotos

Älgkalvar, rådjurskid, harungar och fågelungar – den här årstiden kan du råka stöta på vilda, till synes övergivna, djurungar ensamma i naturen. Undvik att störa dem, de är mycket sällan övergivna av sina föräldrar. Tänk också på att hålla extra uppsikt över hunden.

Under vår och sommar kan det hända att man träffar på ensamma djurungar i naturen. Många tror att de lämnats av sina föräldrar och behöver hjälp. Men så är sällan fallet. En ensam djurunge är ytterst sällan föräldralös eller övergiven. Föräldrarna finns oftast i närheten utan att visa sig.

Länsstyrelsen tar den här tiden på året emot många frågor från allmänheten om hur de ska bete sig med djurungar de hittat utomhus. Det generella rådet är att inte störa och att låta djurungen vara.

Råd om ensamma djurungar (Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Råd om ensamma fågelungar (Naturvårdsverket)  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Extra uppsikt över hunden

hund

Foto: Hund, golden retriever, Mostphotos

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Syftet är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar när de får sina ungar. 

Under denna period ska hundar hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Detta finns reglerat i paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.

Extra uppsikt över hunden 1 mars till 20 augusti (Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats.  

Kontakt