Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inget eldningsförbud under valborgshelgen – men håll avstånd till varandra

Eld ute i naturen

Foto: Elisabeth Karlsson

Även om vi inte kan samlas runt majbrasan i år går det bra att tända grillen eller använda iordningställda eldningsplatser i naturen. Just nu råder det inget eldningsförbud i Örebro län. Brandrisken är låg och det ser ut att hålla i sig över helgen. Däremot är det viktigt att vi håller avståndet till varandra för att fortsätta minska risken för smittspridning av covid-19.

Även om det inte råder eldningsförbud är det alltid viktigt att vara försiktig och tänka på säkerheten när du eldar. All eldning sker på eget ansvar. Du ska alltid kunna släcka den eld som du har tänt. Du som vill elda ute i naturen kan läsa mer om vad som gäller hos Naturvårdsverket:

Eldning i naturen (Naturvårdsverket)länk till annan webbplats

I förra veckan var brandriskprognosen betydligt högre än vad den är nu. Det gjorde att brandflyget flög sina första rundor för säsongen. Nu är brandriskprognoserna på låga nivåer. De låga nivåerna ser ut att fortsätta över valborgshelgen.

För att det ska fattas beslut om eldningsförbud så ska Länsstyrelsen i samråd med Räddningstjänsten göra bedömningen att

  • en eventuell brand skulle få ohanterbara konsekvenser
  • prognosen visar att det kommer vara fortsatt torrt och hög brandrisk.

Håll avstånd under valborg

I år, under den pågående coronapandemin, är det också viktigt att tänka på att hålla avståndet till varandra. Även om vi vill träffa nära och kära under valborg är det viktigt att fortsätta tänka på att minska smittspridningen genom att hålla i, hålla ut och hålla avstånd. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Annorlunda valborg under pandemin (Folkhälsomyndigheten)länk till annan webbplats

Fira valborg på distans

Även om vi inte kan samlas runt majbrasorna i år kan vi fira valborg på distans. Följ Örebro universitets livesändning från Örebro slott där våren sjungs in av studentsångare och en stor virtuell kör.

Distansvalborg med livesändning från slottet (Örebro universitet)länk till annan webbplats

Om du vill veta om din kommun också firar valborg på distans, besök din kommuns webbplats.

Kontakt