Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De gjorde Örebro läns bästa matprodukt - fermenterad pasta gav seger

Från vänster: Jesper Norlander, Lekebergs sparbank, Sabina Scnegotzki, Almi Mälardalen, Bernt-Inge Johansson, råvaruproducent, Emanuel Eskilsson, Lokal, Karolina Schneider, Berga gård, Emily Öjdemark och Daniel Fornheim, Think Happy Thoughts, Maria Larsson, landshövding. Saknas i bild gör Niklas Edgren, Egastronomi.

Surdegsbagaren Emanuel Eskilsson och kocken Niklas Edgren, båda från Kumla, har komponerat länets bästa matprodukt 2020.

Fermenterad fullkornspasta gjord på lokala kulturspannmål och ägg gav dem segern i finalen för tävlingen Matverk som avgjordes på torsdagskvällen.

Produkten har tagits fram i samarbete med Berndt-Inge Johansson och Berga gård samt Think Happy Thoughts AB. Spannmålen kommer från Långgälla utanför Kumla och KRAV-äggen från Berga Gård.

Tävlingen Matverk går ut på att skapa en ny matprodukt med lokal anknytning som är säljbar på marknaden där råvaruproducenter, förädlare och marknadsförare knyts samman. Länsstyrelsen i Örebro län arrangerar tävlingen.

Vi måste äta mer närproducerad mat för klimatet, landsbygdsutvecklingen och för att få säkrare självförsörjningsgrad. Och framför allt för att det är gott! Vi är ett matlän som har alla förutsättningar, säger landshövding Maria Larsson, värd på Örebro Slott när tävlingen avgjordes

Men det som hämtas från vårt härliga skafferi når inte konsumenterna av sig själv. Det måste bli goda produkter av råvarorna också. Fermenterad fullkornspasta på lokala spannmål har förutsättningar att bli en succé.

Lokalt ned till koordinaten, ett omtag på nygammal produkt, med fermenterat mervärde. Och där med pasta! Så lyder motiveringen till varför surdegspastan står som vinnare av tävlingen Matverk.

På andraplats kom ”Wishkey”, ett brännvin gjort på feljäst öl. Framtaget av Fredrik Lennström, Ä.K.T.A ÖL, Sibbetorps gård. Juryns motivering: Som en fjäril, från puppa till färdig. Starkare, värdefullare, efter lokal tunnrullare. Med smaker från sin historia, när svinn blir brännvinn...

På tredjeplats kom Maltvinäger, gjord på ett bra öl som stått och surnat till. Också den framtagen av Fredrik Lennström, Ä.K.T.A ÖL, Sibbetorps gård. Motiveringen: Surt och beskt, ett intressant test. Från England till Pålsboda, en smak av malt, men det är inte allt.

Första pris i tävlingen är 20 000 kronor. Prispengarna kommer från Lekebergs sparbank. Alla tre bidrag som når pallplats får också en studieresa som anordnas av Länsstyrelsen i Örebro län.

Kontakt