Publiceringsdatum: 28 januari 2020

Senast uppdaterad: tisdag 28 januari, 09.17

Vem har skapat länets bästa matprodukt?

På torsdagen den 30 januari avslöjar juryn länets bästa matprodukt 2020 i tävlingen Matverk. 20 000 kronor och en studieresa till lokala, intressanta matbesöksmål står på spel.

Landshövding Maria Larsson har bjudit in till en kväll med fokus på matprat om länets livsmedelsproduktion där vinnaren av Matverk tillkännages. Tävlingen går ut på att skapa en ny matprodukt med lokal anknytning som är säljbar på marknaden där råvaruproducenter, förädlare och marknadsförare knyts samman. Länsstyrelsen i Örebro län arrangerar tävlingen. 

Tävlande bidrag

  • Surdegspasta, Fermenterad fullkornspasta på lokala kulturspannmål och ägg. Spannmål från Långgälla utanför Kumla och KRAV-ägg från Berga Gård. Berndt-Inge Johansson, Emanuel Eskilsson, Niklas Edgren, Berga Gård, Think Happy Thoughts AB.
  • Folketorps äppeldricka, en dryck gjord på lokala äpplen, ”ett enklare sätt att få ut äpplets smak än att musta”. Sandra Walther, Krogen som inte finns.
  • ”Wishkey”, brännvin gjort på feljäst öl, Fredrik Lennström, Ä.K.T.A ÖL, Sibbetorps gård.
  • Maltvinäger, gjord bland annat på ”ett bra öl som stått och surnat till”. Fredrik Lennström, Ä.K.T.A ÖL, Sibbetorps gård.

Bidragen bedöms utifrån gastronomisk upplevelse och marknadspotential. Juryn består av:

Jesper Johansson, Werners Gourmetservice, lärare och fd prefekt vid restauranghögskolan.
Uta Riedel, Sikfors Herrgård
Gudrun Haglund Eriksson, LRFs regionstyrelsen, lammproducent
Martin Matteusson, ICA-handlare
Roger Hjälm, Katrinelund, krögare av klass.
Sabina Schnegotzki, affärsrådgivare ALMI Mälardalen.
Jesper Norlander, Lekebergs Sparbank, sponsor.

Prispengarna kommer från Lekebergs Sparbank för vidareutveckling av produkten.

Media är varmt välkomna att delta!
När? 30 januari klockan 18.30
Var? Residenset, Örebro Slott (ingång i valvet mellan yttre och inre borggård).

Mer information om Matverk

Kontakt