Publiceringsdatum: 23 oktober 2019

Senast uppdaterad: onsdag 23 oktober, 09.17

Sexuellt våld diskuteras under rundabordssamtal med Denis Mukwege

Denis Mukwege

Foto: Mukwege Foundation

Just nu pågår Örebro kommuns mänskliga rättighetsdagar för att uppmärksamma mänskliga rättigheter och demokrati. Bland annat anordnas en Fredskonferens med temat ”Att göra skillnad” som landshövding Maria Larsson inleder. Länsstyrelsen anordnar också rundabordssamtal med Nobels fredspristagare Denis Mukwege. Temat för samtalet är sexuellt våld och maskulinitet.

Under rundabordssamtalet, som hålls den 23 oktober, kommer Denis Mukwege att berätta om sina erfarenheter vid Panziesjukhuset där 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård. Därefter kommer de inbjudna representanterna från offentlig sektor, civilsamhället och universitetet diskutera frågor om maskulinitet och sexuellt våld.

Förhoppningen med samtalet är att representanterna från de olika verksamheterna tillsammans kan dra lärdomar och se hur vi kan arbeta vidare med frågorna i Örebro län. Hur kan vi samverka och hur kan vi förebygga sexuellt våld?

Fler aktiviteter under Mänskliga rättighetsdagarna

Fredskonferens och Örebro Fredskonsert

Under Fredskonferensen den 24 oktober med temat ”Att göra skillnad” medverkar bland annat Maria Larsson, Denis Mukwege och kommunfullmäktiges ordförande Agneta Blom. Under kvällen anordnas också en Fredskonsert som bland annat Örebro kammarkör, Boris René & SoulMates och riksspelmannen Görgen Andersson medverkar i.

Fredskonferensen (Visitorebro)länk till annan webbplats

Direktsänd öppen föreläsning med Denis Mukwege

Under den öppna föreläsningen på Örebro universitet kommer Denis Mukwege att berätta om sitt arbete med kvinnor som utsätts för våld i det krig som pågår om värdefulla mineraler i regionen. Denis Mukwege håller sin föreläsning på franska. Föreläsningen tolkas till svenska och hålls den 23 oktober kl. 9-12.

Se direktsändningen av föreläsningen (Örebro universitet)länk till annan webbplats

Hela programmet för Mänskliga rättighetsdagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna äger rum 19-24 oktober 2019 och arrangeras av civilsamhället i samarbete med Örebro kommun. Aktiviteter pågår under hela veckan.

Mänskliga rättighetsdagar i Örebro (Örebro kommun)länk till annan webbplats

Om Denis Mukwege

Läkaren och gynekologen Denis Mukwege fick Nobels fredspris 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Han är chefsöverläkare på Panzisjukhuset i Bukavi, Kongo. Över 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård på Panzisjukhuset.

Kontakt