Publiceringsdatum: 2 oktober 2019

Senast uppdaterad: fredag 4 oktober, 09.47

Bränd skog väcker nytt liv
– familjedag vid Nittälven

skog, eld, naturvårdsbränning

Naturvårdsbränning på Römyren år 2016. Foto: Åsa Forsberg, Länsstyrelsen

Följ med till Römyren och upplev skogen åren efter att naturvårdsbränningar genomförts. På lördag den 5 oktober anordnar Länsstyrelsen i samarbete med Hopajola en familjedag med gratis bussresa till Nittälven i Hällefors kommun. Dagen bjuder på inslag av både eld och vatten.

Ibland måste skogen brinna för att arter inte ska försvinna. Vissa växter, svampar och insekter är beroende av bränd skog. Ett sätt att sköta skog är genom kontrollerad naturvårdsbränning. Under åren 2015–2019 genomförde Länsstyrelsen kontrollerade naturvårdsbränningar motsvarande 150 hektar barrskog i Örebro län inom EU-projektet Life Taiga. Ett av områdena som brändes var Römyren i Nittälvens naturreservat.

– Dagen erbjuder en möjlighet att få se hur skogen ser ut åren efter naturvårdsbränningar, vilka växter och djur som väckts till liv. Vi kikar också närmare på Nittälven och det arbete som pågår med att återställa vattenmiljöer som tidigare rensats för timmerflottning, säger Åsa Forsberg, Länsstyrelsen.

Program för dagen

Kl. 11.00 Samling vid Römyren. Kortare visning av område där naturvårdsbränningar skett. Naturaktiviteter erbjuds i närheten för barnen.

Kl. 11.45 Fika. Vi bjuder på enklare fältlunch över elden.

Kl. 12.30–15.00 Vandring över Römyren (ca 2,5 km) till Kaggabäcken. Stövlar rekommenderas. Avslutningsvis finns fika och möjlighet att hjälpa till med praktiska åtgärder i bäcken.

15.10 Bussarna avgår från platsen.

Tid och plats: Den 5 oktober klockan 11–15. Samling sker väster om Römyren, cirka tolv kilometer nordöst om Bredsjö och cirka 15 kilometer väster om Kopparberg (vid Ställdalens naturstudieklubbs fågelkoja). Karta och mer information på Länsstyrelsens webbplats.

Gratis buss går från Örebro och Lindesberg/Ljusnarsberg. OBS! Föranmälan krävs till bussen via Hopajola (Studieförbundet) webbplatslänk till annan webbplats.

Media är välkomna att delta under dagen.

EU-projektet Life Taiga

Över 2 000 hektar barrskog ska naturvårdsbrännas i Sverige inom EU-projektet Life Taiga, där Länsstyrelsen i Örebro län deltar tillsammans med 13 andra län. Syftet med att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar är att bevara unik natur för kommande generationer och öka och bevara den biologiska mångfalden i barrskogen som är den vanligaste naturtypen i stora delar av Sverige.

Genomförda naturvårdsbränningar i Örebro län inom Life Taigalänk till annan webbplats

Den nationella webbplatsen för Life Taigalänk till annan webbplats

Kontakt