Publiceringsdatum: 23 september 2019

Senast uppdaterad: måndag 23 september, 12.08

Viltvarning – ta det lugnt!

Illustration av en älg ska gå över en väg

Viltolyckorna är många och har tyvärr ökat de senaste åren. I genomsnitt sker en olycka i landet var åttonde minut. Den här veckan genomförs den nationella insatsveckan mot viltolyckor.
På tisdag kan du prova en viltolyckssimulator på Mariebergs köpcentrum - en spännande och nyttig upplevelse.

Rådjur, vildsvin och älg är den vanligaste orsaken

Under 2018 skedde över 62 000 viltolyckor i Sverige. I Örebro län inträffade 2 192 viltolyckor:

  • 1 642 med rådjur
  • 190 med vildsvin
  • 228 med älg
  • 105 med dovhjort
  • 13 med kronhjort
  • 2 med lo
  • samt 12 olyckor med "övrigt vilt"

Hittills i år har det redan skett 1 371 olyckor i länet och då återstår ännu de tre mest olycksdrabbade månaderna av året. 

Under 2017 inträffade totalt 1 848 olyckor i länet.

Prova viltolyckssimulator på Mariebergs köpcentrum på tisdag

Tisdagen den 24 september finns representanter för det regionala Viltolycksrådet och Älgskadefondsföreningen på Mariebergs köpcentrum i Örebro, klockan 10‑16. Kom och prata viltolyckor med oss och testa viltolyckssimulatorn. Länsstyrelsen ingår i Viltolycksrådet och har en person på plats under eftermiddagen. 

Kampanjen Viltvarning – ta det lugnt

Under rubriken ”Viltvarning – ta det lugnt" har Nationella Viltolycksrådet en insatsvecka, den 23–29 september. Veckan syftar till att få trafikanterna att bli mer uppmärksamma på att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar. Även om man har en stor bil kan en olycka inträffa.

Eftersöksjägarna

Under insatsveckan vill Viltolycksrådet också rikta uppmärksamheten på de eftersöksjägare som på Polismyndighetens uppdrag utför eftersök av det vilda djur som varit inblandade i en viltolycka. Under spårningen är eftersöksjägaren både på vägen och omkring olycksplatsen. För att markera att det är personer på vägen, sätter eftersöksjägaren upp en varningstriangel. För fordonsförare är det en signal att sänka hastigheten och passera platsen försiktigt.
Eftersöksjägarna är människor som arbetar för att minska djurens lidande och förarnas hänsyn gör deras arbete på väg tryggare.

Läs mer om kampanjen och hur du går tillväga om du råkar ut för en viltolycka.länk till annan webbplats

viltolycka.selänk till annan webbplats kan du också ladda ner appen ”Viltolycka”. Med hjälp av den kan du få information om var de flesta olyckorna sker och varningar när du kör in i ett olycksdrabbat område. Appen är också till hjälp om du råkar ut för en viltolycka - då kan du direkt larma 112 och få koordinaterna för olyckan.

Kör försiktigt!


Kontakt