Publiceringsdatum: 29 augusti 2019

Senast uppdaterad: torsdag 29 augusti, 09.07

Var med på invigningen av naturreservatet Meshattbäcken

band som hänger i luften

På lördag den 31 augusti bjuder Länsstyrelsen in till invigningen av naturreservatet Meshattbäcken – en spännande bäckmiljö som rymmer såväl kulturlämningar som sällsynta växter och djur. Dagen bjuder bland annat på guidade vandringar och familjeaktivitet.  

Naturreservatet Meshattbäcken ligger två mil norr om Nora och består av ett mindre vattendrag med omgivande skogsmark samt större delen av Håkansbodasjön. Här möter du en spännande bäckmiljö med såväl kulturlämningar som ett flertal sällsynta och hotade växter och djur, till exempel flodpärlmussla, ullticka och långfliksmossa.

Inviger gör Tom Rymoen, kommunalråd i Nora kommun. Emil Pagstedt Andersson från Länsstyrelsen kommer då också att berätta mer om området och varför det nu skyddas.

Program för dagen

11.00–12.00 Guidad vandring
Följ med på en guidad tur i reservatet och lär dig mer om livet i skogen och bäcken och varför vattendrag ibland behöver restaureras. Guider: Daniel Bergdahl och Kjell Store, biologer på Länsstyrelsen. Samling strax norr om gården Nedre Håkansboda.

12.00–12.45 Invigning
Kommunalrådet Tom Rymoen inviger naturreservatet. Emil Pagstedt Andersson, Länsstyrelsen, berättar om bildandet av reservatet. Under tiden passar den som vill på att äta sin medhavda matsäck.

12.45–14.00 Familjeaktivitet
Ta med barnen. Tillsammans håvar vi och utforskar livet i vattnet och det som flyger omkring på land. Stövlar kan vara bra att ha. Du får även testa dina kunskaper om allemansrätten. Guider: Ankie Rauséus och Lotta Sörman från Hopajola.

12.4514.00 Guidad kulturhistorisk vandring
Följ med på en vandring bland spåren efter de människor som levt och verkat kring Meshattbäcken och Håkansboda i äldre tider. Guide: Torgny Frembäck, kulturgeograf på Länsstyrelsen. Samling vid invigningsplatsen vid stranden.

Inbjudan och karta på Länsstyrelsens webbplats länk till annan webbplats

Handläggare/presskontakt

Emil Pagstedt Andersson
Naturskyddsenheten
072-558 90 42 (på lördagen)
010-224 87 61 (kontorstid)

Kontakt