Publiceringsdatum: 25 mars 2019

Senast uppdaterad: måndag 25 mars, 12.24

 Rapportera in vårtecken

blomma, tussilagon

Tussilago är en säkert vårtecken. När blommar den hos dig? Foto: Gert Olsson / Skandinav

Hur långt har våren kommit hos dig? Rapportera in dina vårtecken och gör samtidigt en insats för länets miljöövervakning.

Varje år gläds vi åt den första tussilagon som tittar upp i vägkanten, men det sker inte vid samma datum varje år. Växter och djur följer med vädrets växlingar. Bakom dessa årstidsmönster ligger anpassningar till vårt klimat.

Den pågående klimatförändringen innebär att det blir varmare på jorden och årscykeln för växter och djur förändras. Störst utmaning är det för växter eftersom de inte kan flytta på sig. Flera växtarter är dessutom beroende av ett samspel med insekter och fåglar för pollinering och fröspridning. Vi vet i dagsläget lite om hur detta samspel kommer att påverkas av ett förändrat klimat.

Vi behöver din hjälp

Dina observationer av lövsprickning och blomning kan användas inom miljöövervakningen i länet. Genom rapporter till Naturens kalender kan vi följa hur klimatförändringar påverkar naturen. Uppgifterna kan också användas i fler sammanhang, till exempel inom skogs- och jordbruket, av frukt- och biodlare och av forskare. Att följa hur naturen förändras över årstiderna kallas också för fenologi.

Anmäl dig som fenologiväktare för Växtkalendernlänk till annan webbplats

Naturens kalender drivs av Svenska fenologinätverket som leds av Sveriges lantbruksuniversitet. I nätverket ingår flera universitet, föreningar och myndigheter, däribland Länsstyrelsen.  

Naturens kalenderlänk till annan webbplats

Länsstyrelsens arbete med att hålla koll på naturen

 

Logotyp Naturens kalender

Kontakt