Publiceringsdatum: 21 november 2018

Senast uppdaterad: onsdag 21 november, 17.16

sBread - Vinnare av matverk 2019

sBread stod som segrare i Matverk 2019.

När svinn blir win och botten blir toppen, så lyder en del av motiveringen till varför sBread står som vinnare och kommer att få representera Närke i riksfinalen av tävlingen Matverk.

Matverk är en årlig tävling i produktutveckling med syfte att skapa nya moderna matprodukter. Vinner du den regionala tävlingen får du äran att representera Närke i riksfinalen. Årets tävling vanns av sBread och bakom produkten ligger Emanuel Eskilsson och Niklas Edgren. Emanuel är surdegsbagare och Niklas är kock. Båda från Kumla. Tillsammans har de tagit fram produkten sBread - en tapenadeliknade röra av fermenterad råg och äpple med ett ekologiskt rågbröd som både är EU-certifierat och KRAV-märkt. Och dessutom ska brödet vara gammalt, men istället för att slängas blir det något riktigt gott.

Juryns fulla motivering löd:

”När svinn blir win och botten blir toppen. Innovation och nytänk, ur tusenårig tradition, med ett tydligt entreprenörskap och en säljande presentation, som inbjuder till avknoppningar. En ordlek med råg i ryggen…”

På andraplats kom bidraget "Trattblandning" av Josefin Karlsson och Linus Litzén som är en produkt med trattkantareller som huvudråvara och som sedan mixas med gul lök och hot lemon chili. Tredjeplatsen intog bidraget ”En får tacka” som är glass gjord på fårmjölk.

Alla pristagare.

Första pris i tävlingen är 20 000 kronor som delas ut av Lekebergs sparbank. Alla tre bidrag som når pallplats får dessutom en studieresa som anordnas av länsstyrelsen i Örebro län. Vinnarna får representera Närke i riksfinalen av Matverk vid Gastronomiskt Forum som hålls i Nyköping 2020, då 2019 års upplaga är inställd.

– Det var nytt rekord i antal inlämnade bidrag vilket tyder på att det finns ett stort intresse för mat och matlagning. Extra kul att vi hade tre tävlingsbidrag där tävlanden var i gymnasieålder! säger Fredrik Kämpenberg, tävlingsledare.

Kontakt