Publiceringsdatum: 14 november 2018

Senast uppdaterad: onsdag 14 november, 11.27

Kommunerna i länet överens om hur många nyanlända de ska ge bostad till

Länsstyrelsen har i dag fastställt de så kallade kommuntalen för nästa år - det vill säga hur många nyanlända invandrare med uppehållstillstånd som länets kommuner ska ordna bostäder till.

– Det är lätt att komma överens i vårt län. Länsstyrelsen har inte behövt peka med hela handen någon gång. Kommunerna kommer överens av sig själva. Jag är imponerad av det ansvar de tar, säger landshövding Maria Larsson. Några kommuner ville ha fler och ett par ville ha färre. Ekvationen gick ihop av sig själv.

Migrationsverket bedömer att det nästa år finns behov av att anvisa 9 000 nyanlända till
kommuner i hela landet för att de ska få bostäder. 191 av dessa ska anvisas till kommuner i Örebro län. Länsstyrelsen beslutar fördelningen mellan länets kommuner. Efter att ha samrått med kommunerna blev det följande fördelning:

Föredelning mellan länets kommuner

Kommun

Kommuntal 2019

Askersund

15

Degerfors

28

Hallsberg

2

Hällefors

0

Karlskoga

4

Kumla

5

Laxå

15

Lekeberg

20

Lindesberg

0

Ljusnarsberg

0

Nora

2

Örebro

100

Länstal

191

 

Fördelningen bygger på flera faktorer, såsom tidigare mottagning av nyanlända, antal nyanlända som ordnar bostad i respektive kommun på egen hand, antal asylsökande i kommunen samt befolkningsutveckling och arbetsmarknad.

Migrationsverket uppskattar att det i Örebro län nästa år väntas bosätta sig sammanlagt 1 249 nyanlända som fått uppehållstillstånd. 191 behöver stöd med att hitta bostad genom anvisning till kommuner i enlighet med de kommuntal som fastställs av Länsstyrelsen, resterande ordnar bostäder på egen hand. 

Kontakt