Publiceringsdatum: 15 augusti 2018

Maskar, textilkonst och fransk surdegsmästare när alla bjuds in till en familjedag på Örebro slott

Fotografi, Örebro slott

Örebro slott lever upp extra mycket på fredag. Landshövdingen, Örebrokompaniet och andra hyresgäster öppnar gemensamt alla portar till en familjedag. Såväl länsbor som turister är välkomna att titta in på Slottets dag.

– Slottet är allas slott. Det ska vara ett så öppet och levande slott som möjligt, säger landshövding Maria Larsson. På fredag passar det bra att ha extra öppet eftersom det sjuder av liv med turister och sommarlovslediga runt slottet. Det är bland det roligaste jag vet att få stå och hälsa på alla som kommer till vårt residens.

I år är temat hållbarhet – hållbart slott. Temat symboliseras av en byggnad som stått pall i uppemot 750 år. Örebrokompaniet kallar in en livs levande Lasse-Maja som bjuder barnen i residenset på lokalt producerat ”tjuvgodis”. Medan Länsstyrelsen tar hjälp av levande maskar, insektshotell och textilkonst skapat av en konstnär som bara använder återvunnet material.

Det här händer på slottet:

  • Insektshotell och maskakvarium visar hur hårt arbetande, levande maskar jobbar för hållbarhet på Kungens toalett.
  • Lasse-Maja bjuder på lokalt producerat tjuvgodis.
  • Provsmakning av lokalt producerad äppeljuice och Kombucha (kallt, jäst te. Extremt nyttigt, enligt asiatisk tradition).
  • Visning av landshövdingens residens med länsantikvarier plus författaren Rolf Jansson som berättar om Klaesson möblers klassiska barockskåp.
  • Guidade visningar av övriga slottet. Visningarna hålls på både svenska och engelska.
  • Konstnären Larspers Carina Roxäng ställer ut konst gjort av återvunnet textilmaterial i Kungafamiljens torn.
  • Barnens marknad med lokalproducerade bakverk, saft, pyssel och mycket annat i de små marknadsstånden.
  • Barnens slottstorn med medeltida lekar som att skjuta armborst, slå slottsmynt, testa riddarrustning med mera.
  • Föreläsningar med tv-kända surdegsbakande fransmannen Sébastien Boudet i Rikssalen. Sébastien Boudet sprider sin kunskap och vision om bra mat och bröd runt om i landet. Allt med stort fokus på ekologi, hållbarhet och kretslopp.

Läs mer om evenemanget i vår kalender

Kontakt