Publiceringsdatum: 8 augusti 2018

Senast uppdaterad: onsdag 8 augusti, 16.31

Kungaparet till Örebro nästa torsdag

H.M. Konung Carl XVI Gustaf; H.M. Drottning Silvia

Fotograf: Peter Knutson, kungahuset.se

Nästa torsdag, 16 augusti, kommer DD.MM. Konungen och Drottningen till Örebro för att närvara vid symposiet Kröningsåret 1818 på Örebro Slott. Det är Bernadottesamfundet och Sällskapet Concordia som arrangerar symposiet med anledning av att det är 200 år sedan Karl XIV Johan kröntes till Kung i Sverige och Norge

Den svenska kungaättens band med Örebro är starka:

– Det var ju i Örebro som Jean Baptiste Bernadotte utsågs till tronföljare av örebroriksdagen år 1810. Och det var här han var aktiv som kronprins som regissör bakom Storbritanniens fredsuppgörelser med Ryssland respektive Sverige. Detta kom senare att ända napoleonkrigen i Europa. Och det är bara i Örebro det finns ett särskilt Bernadottesamfund. Så var ska symposiet hållas om inte hos oss i Örebro? undrar landshövding Maria Larsson som bjudit in Kungen och Drottningen och som hälsar dem välkomna till staden och Slottet

Symposiet om Kröningsåret har både norska och svenska historiker som föreläsare – och dessutom en rysk historiker. De berättar historien om Karl Johan och om kröningarna i Stockholm respektive Trondheim utifrån olika perspektiv. Se detaljerat program i länken nedan.

Arrangemanget genomförs i Rikssalen som har plats för 250 deltagare och pågår från 09.00 till 14.50. Kungaparet anländer ca 12.45 till Slottet och deltar vid eftermiddagens föreläsningar. I den närliggande salen, Länssalen, visas nonstop kl. 09-14 den nya en timme långa dokumentären 200 år av Sveriges historia med ätten Bernadotte av bl. a historieprofessor Dick Harrison. Filmen visas utan kostnad för alla som är intresserade.

– Vår historia angår oss alla och Karl XIV Johan var på flera sätt det moderna Sveriges grundare. Tyvärr får inte alla plats i Rikssalen, men de som har möjlighet kan se filmen, säger Maria Larsson.

Allmänheten som vill se Kungaparet har störst chans vid avfärden utanför Slottet ca kl. 15.30.

För media

Följa symposiet

Det finns platser för media i Rikssalen att följa symposiet. Anmäl innan, senast tisdag 14 augusti, till Sten Renglin. (kontaktuppgifter längre ner på sidan).

Fotografering

Ackreditering krävs för fototillfällena vid Kungaparets ankomst ca 12.45 vid yttre borggården samt vid dess ankomst till Rikssalen kl. 13.10.

Ackreditering
Skicka e-post till sten.renglin@lansstyrelsen.se eller ring 0706- 20 42 09 senast den 14 augusti. Ange:

  • Namn,
  • medieföretag/tidning eller motsvarande
  • telefonnummer (helst mobilnr direkt)

Arrangör av symposiet

Einar Lyth, ordförande i Bernadottesamfundet
Skicka e-post till Einar Lyth
Tel: 070-216 26 62


Kontakt