Drycken - 50 % av en måltid,
100 % av en besöksnäringsframgång

Foto: Ylva Granath
Har du ett företag som producerar dryck? Funderar du på att börja odla för att producera drycker av dina råvaror? Välkommen till en inspirationsdag där du får veta mer om förädling av frukt och bär med fokus på dryckesproduktion.
Program
Pass 1: Dryck av svensk råvara
Vilka kan råvarorna vara? Vad kan dryckesproduktion/råvaruproduktion ge tillbaka till mig som företagare? Vad är det som trendar nu och hur kan vi ta vara på möjligheten? Här kommer också en del med sensorik och provning. Kan man avgöra vilka smaker som passar till vad?
Pass 2: En översiktlig beskrivning på vad som krävs av företagaren
Lokaler, livsmedelshygien, buteljering, etikettering. Vi går en runda genom musteriet. Vi berör ämnen som tillstånd, försäljningskanaler, provningsutrymme och gårdsförsäljning.
Målgrupp
Landsbygdsföretagare inom lantbruk, trädgård, livsmedel och besöksnäring eller du som funderar på att starta företag. Träffen riktar sig främst till företagare i Mälar- och Hjälmardalen med omnejd.
Föreläsare
Lena Ryberg-Ericsson och Johanna Ryberg som driver Köpings musteri. Köpings Musteri har en ekologisk äppelodling och producerar hantverksmust och cider. De erbjuder dryckesprovningar, event, mustning av äpplen, gårdsbutik, café och andra aktiviteter för besökare året om.
Anmälan
Anmälan senast 5 augusti till Länsstyrelsen i Västmanland.
Anmälan via Länsstyrelsen i Västmanlands webbplats.
Fika och lunch
Bulle med must eller kaffe/te samt avslutande lunch finns att köpa till självkostnadspris av Köpings musteri. Vid behov av specialkost mejla josefin.u.eriksson@lansstyrelsen.se
Arrangörer och medfinansiering
Dagen arrangeras i samarbete med föreningen Sörmlandsäpplen och medfinansieras av EU.

- Var:
- Köpings must och cider. Norra Rasgärde 1, Köping.
- Kostnad:
- Träffen är kostnadsfri för deltagarna. Fika och lunch finns att köpa till självkostnadspris av Köpings musteri.
- Sista anmälningsdag:
- 05 aug 2025