Maskulinitet i förändring 2025:
Från utanförskap till extremism

Årets konferens i serien Maskulinitet i förändring samlar forskare, yrkesverksamma och experter kring frågor om manlighet, utanförskap och radikalisering.
Genom att skildra radikalisering på scenen, fördjupa oss i forskning och reflektera kring förebyggande metoder synliggör vi de bakomliggande faktorerna och skapar förståelse för hur vi som samhälle kan förhindra utvecklingen.
Målgrupp
Du som arbetar med eller berörs av förebyggande arbete och jämställdhet, såsom beslutsfattare, politiker, strateger, chefer och yrkesverksamma inom offentlig förvaltning. Vi ser gärna att skolchefer, rektorer, elevhälsa, polis, socialtjänst och aktörer inom civilsamhället deltar.
Intresserade aktörer inom andra områden är självklart också välkomna.
ROV - Teater fryshuset
Konferensen kommer att inledas med föreställningen ROV Länk till annan webbplats. från Teater fryshuset som tagits fram i samarbete med Center mot Våldsbejakande Extremism, EXIT och Fri Scen på Kulturhuset Stadsteatern.
ROV utforskar den ensamma gärningsmannens resa från barndom till radikalisering och det ödesdigra dådet. Genom dokumentär research från källor inom rörelsen och samlad kunskap från CVE får vi följa en ung mans liv – från mobbning och isolering till onlinespelande och ett stegvis självradikaliserande på internet.
Föreställningen kommer att följas av publiksamtal där experter på frågor om radikalisering och våldsbejakande extremism deltar. Syftet är att öka förståelsen för de bakomliggande mekanismerna och skapa en plattform för dialog och reflektion.
OBS! Föreställningen kan väcka starka känslor och obehag.
Föreställningen är fiktiv men baserad på dokumentär research och forskning. Den kan påminna om verkliga händelser.
MÄN för jämställdhet- Lena Berg fil.dr i sociologi
MÄN arbetar med killar och män för att förändra destruktiva normer kopplade till manlighet & våld. MÄN mobiliserar män mot våld, stöttar killar på nätet, stärker pappors omsorg och jobbar med breda, våldsförebyggande program i skolor, kommuner och på arbetsplatser. Lena Berg arbetar som forskningsledare, samtalsterapeut och med att kvalitetssäkra MÄN:s våldsförebygggande arbete med barn och unga. I sitt föredrag kommer hon ge praktiska exempel på hur vi kan arbeta med våldsprevention tidigt.
Lisa Kaati - forskare vid Stockholms universitet med specialisering på dataanalys i digitala miljöer
Lisa Kaatis forskning kombinerar teknikutveckling och tillämpad analys, med särskilt fokus på säkerhetsrelaterade utmaningar på internet. Föredraget fokuserar på digital extremism och hur hotbedömningar kan genomföras i nätbaserade miljöer med särskilt fokus på ensamagerande gärningspersoner. Genom analys av skriftlig kommunikation i sociala medier och andra digitala plattformar kan tidiga varningssignaler för våldsbejakande intentioner identifieras. Särskild vikt läggs vid hur dessa verktyg kan användas i praktiken för att stärka arbetet med förebyggande säkerhetsinsatser.
Evelina Wileen - docent i genusvetenskap med särskild kunskap om antifeministiska rörelser
Ett föredrag om maskulinitets normer, psykisk ohälsa och utanförskap. Hur hänger det samman med antifeminism och hur förändrar vi destruktiva mönster?
Magnus Klingberg - verksamhetschef grundskolan, Kumla kommun
Verksamhetsnära exempel på hur Kumla kommun arbetar med våldsprevention, maskulinitetsnormer och jämställdhet. Lärdomar och erfarenheter kring hur ett aktivt värdegrundsarbete bidrar till att fördjupa elevernas förståelse för sina rättigheter och förväntningar på livet.
Fördjupningstillfälle 12 december
Länsstyrelsens bjuder in till en Jämställdhetsdialog som fortsättning på konferensens tema. Under dialogen kommer en fördjupande workshop i våldsförebygggande arbete genomföras tillsammans med Lena Berg från organisationen MÄN.
Anmälan till dialogen görs via vår kalender.
Anmälan
Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person. Deltagandet är kostnadsfritt, men avbokning efter 24 oktober kommer att debiteras med 500 kr.
Under dagen kommer du att bjudas på frukostmacka, te/kaffe, vegetarisk lunch samt eftermiddagsfika.
- Var:
- Club 700, Conventum, Örebro
- Kostnad:
- Kostnadsfritt, lunch och fika ingår
- Sista anmälningsdag:
- 24 okt 2025