Risk för skogsbrand i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

04 jul 2025 klocka 07.00 - 19.00

Studieresa ekologisk växtodling

spannmål

Välkommen att hänga med på denna studieresa med fokus ekologisk växtodling från bord till jord den 4 juli. Vi börjar helt enkelt med slutprodukten, det vi äter och träffar Warbro kvarn och bagare för att sedan åka till Helleberga gård för att diskutera växtodling, sortförsök, radhackning med Cameleon och mycket mer.

Studieresan är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Stockholm, Örebro och Södermanland och vår förhoppning är att deltagarna kommer få utbyte av varandra och hitta nya kontakter över länsgränserna.

Vi börjar resan där vår produkt slutar med att äta gott lokalproducerat och bröd bakat hos Warbro kvarn. Thomas Björklund guidar oss igenom Warbros verksamhet, samordningen mellan kvarnens odlare och utveckling av verksamheten. Vi kommer diskutera om efterfrågan, vad är viktigt för slutkunden, hur förmedlar vi värdena i produkten.

Sedan rör vi oss söder ut mot Helleberga gård för att ta oss ut i fält tillsammans med Per Ståhl, rådgivare på Hushållningssällskapet. Där kommer vi dels att prata sortförsök, visa gårdens nya tork, få en maskinvisning av Cameleon från Soil and Seed Equipment och åka ut i fält och titta på Ölandsvete och vitklöver.

Följande besök gör vi under resan:

Warbro kvarn Länk till annan webbplats.

Warbro Kvarn AB är ett genuint företag, grundat av familjen Björklund. Företaget odlar och producerar enbart ekologisk spannmål, och har ett flertal olika kulturspannmålssorter i sortimentet. På Warbro Kvarn arbetar man med hela kedjan – från odling och förädling till paketering och försäljning. Verksamheten är förlagd till Linds gård utanför Katrineholm i hjärtat av Sörmland. Odlarna hittar man på ett tjugotal gårdar i Mälardalsregionen.

Helleberga gård Länk till annan webbplats.

Helleberga gård drivs av Magnus Nilsson i Klockrike en bit utanför Linköping. Gården har ekologisk spannmålsproduktion, entreprenadkörning med sådd och radhackning. Man har även ett antal sortförsök från SLU och Magnus testar maskiner åt Soil and Seed Equipment i utvecklingssyfte.

byt ut

Program

  • Avresa cirka 07.00 Stockholm, Örebro, Nyköping
  • Klockan 09.00 Frukost och Warbro kvarn - Thomas Björklund om kvarnen, odlarna, produkterna till kunder
    • Presentation av deltagarna
    • Bageriet berättar
    • Warbro kvarn
  • Resa till Linköping cirka 1,5 h
  • Cirka 12.30 Lunch nära Klockrike
  • Klockan 13.30 Helleberga gård - Magnus Nilsson, Helleberga gård och Per Ståhl, Hushållningssällskapet
    • Ankomst 13.30 Helleberga gård
    • Vid gården: Introduktion till gården och visning av speltvete, höstvete och visning av sortförsök i höstvete, rågvete och råg
    • Visning av den nya torken
    • Cirka 14.45 Fika
    • Cirka 15.00 Visning av Cameleon
    • Cirkaa 15.45 Åka ut i fält och titta på Ölandsvete och vitklöver
  • Cirka 16.30 Avfärd

Hur går resan till?

I anmälan nedan anger du vilket län du är från samt vilken ort du utgår från. Detta för att vi ska kunna samordna uppsamlingsplatser som passar dig. Plats för avresan i beror på hur många som anmäler sig och vilket/vilka fordon vi tar. Tiden avresa klockan 07.00 kan variera något och mer information kommer närmare avresa. Det finns också möjlighet att du tar dig direkt till Warbro kvarn och att vi åker gemensamt därifrån till eftermiddagens besök.

Deltagare från de tre länen kommer samlas vid Warbro kvarn för start av programmet klockan 9. Efter besöket åker vi gemensamt med buss eller minibussar från Warbro kvarn till Linköping för lunch och sedan till Helleberga gård. Efter besöket på Helleberga gård går resan hemåt. Vi räknar med att lämna Helleberga gård cirka 16.30.

Vid frågor eller funderingar kring resan, var god och hör av dig till Pia (Södermanland), Åsa (Stockholm) eller Ann-Sofie (Örebro). Kontaktuppgifterna finns längre ner på sidan.

Välkommen till en icke omjölig utflykt!!

Målgrupp

Studieresan riktar sig till dig som är eller blivande ekologisk lantbrukare.

eu-logga
Var:
Warbro kvarn samt Helleberga gård
Kostnad:
Resan är kostnadsfri och finasieras med medel inom strategiska planen för EU:s jordbrukspolitik 2023-2027. Fika ingår men lunch betalas av deltagare på plats.
Sista anmälningsdag:
18 jun 2025

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss