21 feb 2024 klocka 18.30 - 20.00

Anlägg lähäckar för växtodlingen - webbinarium, del 2

En lähäck med gröna buskar till höger om ett fält.

Foto: Karin Persson

Lähäckar kan du anlägga för att få mindre vinderosion och mindre avdunstning från din åker. Hur anlägger du? Vilka växter är bra? Vad kan du mer få för intäkter av häckarna? Passa på att fördjupa dig i lähäckar med Kirsten Jensen som jobbat med ämnet i över 20 år. Kursen anordnas av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Lä från vinden skyddar matjorden och behåller fukten i jorden. Nyttodjur som hjälper till i odlingen med att äta skadedjur och pollinera grödor trivs med lähäckar. Och jo, du får mer biologisk mångfald på köpet.

Kirsten Jensen, Länsstyrelsen skev rapporten Lähäckar 2013 och har jobbat med ämnet sedan dess. Hon går igenom hur du kan anlägga, välja sorter och skapar nya intäkter av lähäckar. Vid tillfälle två får du också höra lähäckspionjären Rune Karlsson, Stora Holmen, dela med sig av sina erfarenheter, efter 40 år med lähäckar på Varaslätten.

Träffen hålls digitalt och genomförs i två delar. Du väljer själv om du vill delta på båda delarna. Tillfälle ett är den 20 februari och då får du en fördjupning med Kirsten Jensen i hur du anlägger och väljer sorter.

Anlägg lähäckar för växtodlingen, webbinarium del 1, 20 februari, Länsstyrelsen Västra Götaland

Målgrupp

Kvällen riktar sig till dig som är jordbrukare och vill ha en kvalificerad genomgång av hur du kan jobba effektivt med lähäckar i din växtodling.

Tid och plats

Webbinarium den 21 februari, kl 18.30-20.00.

Anmälan

Anmälan via Länsstyrelsen i Västra Götalands webbplats.

Praktisk information

Föreläsningen hålls digitalt via Skype. Vi rekommenderar att du har en dator med högtalare och gärna mikrofon. Någon dag innan webbinariet kommer du att få ett mejl med instruktioner om hur du kopplar upp dig och en länk till mötet.

Andra liknande aktiviteter

Under vintern håller Länsstyrelsen i Västra Götaland ytterligare webbinarier där du kan höra mer om hur du ökar den biologiska mångfalden i odlingen och vilken nytta du har av det. Välj bland följande aktiviteter:

Gynna nyttodjuren i växtodlingen, webbinarium 23 januari

Gynna nyttodjuren i växtodlingen, webbinarium 29 januari

Gynna fåglarna i åkerlandskapet, lunchwebbinarium 31 januari

Gynna fåglarna i åkerlandskapet, webbinarium 6 februari

Gynna fåglarna på strändäng och vall, webbinarium 28 februari

Anlägg blommande trädor och remsor, lunchwebbinarium 2 februari

Anlägg blommande trädor och remsor, webbinarium 27 februari


Om projektet Ett rikt odlingslandskap

I projekt Ett rikt odlingslandskap arbetar Länsstyrelsen i Västra Götaland för att bevara och synliggöra de biologiska och kulturhistoriska värden som finns i landskapet idag. Vi stöttar din landskapsskötsel genom att visa på bra åtgärder du själv kan göra. Läs gärna mer på

Natur- och kulturvärden i odlingslandskapet | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden
Var:
Digitalt via Skype.
Kostnad:
Kostnadsfritt.
Sista anmälningsdag:
18 feb 2024

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss