Risk för skogsbrand i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

18 aug 2023 klocka 09.30 - 16.00

Studiebesök på Väversunda bärodling

Bärodlingsrader

Foto: Charlotte Sommarin

Välkommen på studiebesök vid Väversunda Bärodling i Östergötland under ledning av Kirsten Jensen. Studiebesöket genomförs i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen.

Studiebesöket riktar sig till yrkesverksamma inom lantbruksföretag (jord, skog och trädgård). I första hand till ekologiska odlare eller blivande ekologiska odlare i Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlands län. I mån av plats finns det utrymme för andra deltagare.

Rundvandringen startar kl. 10, vi börjar med fika under tiden att vi väntar in alla deltagare. Vi räknar med att vi är färdiga senast kl. 16.

Resa

Med egna bilar eller, om intresse finns, buss från Stockholm med möjlighet till påstigning i Södertälje/Järna, Nyköping, Norrköping och Linköping. Ange intresse för bussresa vid anmälan.

Mat

Medtag egen lunch.

Ta med

Penna och anteckningsblock. Ändamålsenliga kläder och skor. Vi kommer att vara utomhus och gå och stå under hela dagen.

Väversunda Bärodling drivs av Tor Nyberg och Inger Bjugard på gården Charlottenborg som ligger strax söder om Vadstena i Östergötland. Gården har ett unikt läge med odlingszon 1, den är belägen på sluttningen av Omberg vilket gör att vårfrosten rinner ner i sjön Tåkern. Tor och Inger flyttade dit 1997, och sedan dess har Tor med sin bakgrund i skogssektorn och Inger som arbetar som matskribent i Året Runt, utvecklat företaget och odlingen till en fantastisk helhet.

Idag producerar Väversunda rabarber från maj-september, jordgubbar i juni-juli, smultron i juni-juli och bigarråer juli-augusti. Bigarråodlingen som omfattar 10 hektar är landets största bigarråodling och helt täckt av “tak” under de perioder av säsongen då så krävs.

Inger och Tor har alltid varit “före sin tid” och vågat tänka i nya banor. På gården har de under lång tid provodlat många olika växter t ex koreansk silverbuske, äkta kvitten och körsbärskornell för att se hur dessa fungerar i ett svenskt klimat och på en svensk marknad.

På gården finns, förutom bär- och fruktodlingen, även en 4 hektar stor “Matskog”, en agroforestry-plantering där stora träd av äkta valnöt står sida vid sida med äkta kastanj, kvitten och diverse andra fruktträd och där man samodlar fruktträd med flera andra olika grödor. Det är en paradisisk miljö!

Under studiebesöket till Väversunda kommer vi att få se och höra om allt detta - bigarråerna, bärodlingen, rabarbern och agroforestry-planteringen. Vår ciceron är Kirsten Jensen, rådgivare i trädgårdsodling vid länsstyrelsen i Västra Götaland, som har ett mångårigt samarbete med Tor. Självklart kommer vi även träffa Tor och höra honom berätta om denna inspirerande och, i Sverige, helt unika plats.

EU-flagga för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsområden
Var:
Väversunda bärodling, Charlottenborg, Väversunda.
Kostnad:
Studiebesöket/Studieresan är kostnadsfri. Tillkommer en avgift för fika fm och em (till självkostnadspris)
Sista anmälningsdag:
10 aug 2023

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss