• Eldningsförbud i hela Örebro län

    Risken för bränder i skog och mark är mycket stor i hela Örebro län. Därför har Länsstyrelsen, i samråd med länets räddningstjänst, beslutat att det från och med tisdag 6 juni klockan 8 råder eldningsförbud i länets samtliga kommuner.

Risk för skogsbrand i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

29 apr 2023 klocka 11.30 - 15.00

Månadens reservatsguidning i Djupdalshöjden

Smala träd i snöklätt vinterlandskap

Följ med på en guidad vandring på temat myrarnas marker i Djupdalshöjden, månadens naturreservat i april.

Naturreservatet Djupdalshöjden

Söker du en tyst och stilla naturupplevelse finns det här att avnjuta i överflöd. Med undantag för hackspettars trummande och ugglors hoande förstås. Snöfattiga vintrar är Djupdalshöjden ett (nästan alltid) säkert kort för den som vill uppleva djup snö. Vildmarkskänslan får du på köpet. Den rika snömängden har satt sin prägel på naturen. Många träd har fått sina toppar brutna av snön och granarna i området är ovanligt smala. Vintertid är skidor eller snöskor ett måste för att ta sig fram i reservatet. Det finns inga preparerade skidspår men du hittar oftast spår från andra skidåkare som du kan följa. Nu i april går solens strålar hårt åt snön och allt större barmarksfläckar tittar fram, men däremellan ligger snön kvar, så packa med skidor eller snöskor ännu en tid. Tänk på att småvägarna i området är oframkomliga hela vintern och fram tills tjällossningen är över, reservatet nås denna tid endast via den större vägen i väster till entrén vid Älvhöjden.

Mer information om naturreservatet Djupdalshöjden och hur du hittar dit

Reservatsguidning i myrarnas marker

I Djupdalshöjden finns det gott om öppna och halvöppna myrmarker. Dessa blöta marker bidrar till områdets fuktiga klimat - till glädje för många kräsna svampar och lavar. Myren är också temat på månadens reservatsguidning, som handlar om hur myrarna skapas, utvecklas och vad som karakteriserar dem.

Tid: Lördagen den 29 april kl 11:30-15:00

Tänk på: Det kan vara blött, så vattentäta kängor eller stövlar rekommenderas. Ev kan snöskor behövas. OBS! Svår och brant terräng i början, och ojämn mark ute på myren.

Ta med: Medtag fika, något att sitta på, extra sockor och ev stavar.

Arrangeras av: Länsstyrelsen och Hopajola Länk till annan webbplats..


Var:
Naturreservatet Djupdalshöjden, samling vid västra parkeringen. För den som så önskar kan man åka i samlad trupp från Finnstigen i Bredsjö kl 10.30.
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt