29 jan 2023 klocka 10.00 - 13.00

Guidad vintertur i månadens naturreservat Utnäset

Utnäset. Foto: Elisabeth Karlsson

Följ med på en guidad vandring och brasmys i naturreservatet Utnäset. Kanske har du varit är på sommaren, men hur är Vätterns stränder i vinterskrud?

Utnäset i Askersunds kommun är en av flera naturreservat längs norra Vätterns stränder. Här möter du en vildmarkspräglad kuststräcka med skärgård som lätt för tankarna till havsnära miljöer. Många av strändernas klippor har slipats till släta hällar av inlandsisen och ute på öarna växer riktigt ramla tallar. Från vägen vid Igelbäcken leder en tre kilometer markerad stig ut till reservatet. Ute på en av uddarna finns en rastplats med möjlighet att grilla. Sommartid har du härifrån utsikt över Vätterns klara, blågröna vatten – som vintertid fryser till och ibland erbjuder en riktigt fin skridskois.

Information om naturreservatet Utnäset och hur du hittar dit

Guidad vandring

Vi vandrar längst strandkanten ut mot klipporna och holmarna till en fin grillplats. Där tänder vi en eld och kan grilla. Vid elden med Vätterns klara vatten helt nära berättar dagens guide några av alla de historier om livet vid Vättern som finns. Har vi tur kanske vi ser en havsörn.

Glöm inte broddarna!

OBS! Ta på dig riktigt bra skor och ev broddar. Har veckorna före varit kalla kan klipporna vara inisade som skulpturer. Medtag matsäck/något att grilla samt förstärkningsplagg till rasten.

Arrangeras av: Länsstyrelsen och Hopajola Länk till annan webbplats..

Var:
Naturreservatet Utnäset, samling vid reservatsparkeringen vid Igelbäckens hytta
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss