10 dec 2022 klocka 11.00 - 14.00

Guidad tur i månadens naturreservat Sveafallen

Branta klippväggar i skogslandskap

Domedagsdalen, en av de fem strömrännorna från istiden i Sveafallen. Foto: Malin Björn

Följ med på en guidad tur i naturreservatet Sveafallen, när vi tittar närmare på dess spännande geologiska former och den stilla barrskogen. Vi vandrar cirka 3 kilometer tillsammans med fikapaus vid Bergtjärnen, så glöm inte ta med matsäck. 

Naturreservatet Sveafallen

Månadens naturreservat i december är Sveafallen i Degerfors kommun. Området har skyddats på grund av sin spännande geologiska historia. Här finns nämligen gott om spår efter den senaste istiden, inte minst så kallade jättegrytor. Även namnet Sveafallen rymmer sin egen historia. Området upptäcktes under början av 1900-talet och dåtidens forskare såg framför sig hur ett jättelikt vattenfall en gång funnits på platsen. Under en period var det nämligen här som Ancylussjön, ett förstadium till Östersjön, hade sitt utlopp till Västerhavet. Mer sentida forskning avfärdar idén om ett stort vattenfall men bekräftar att stora mängder vatten forsat fram just i Sveafallen. Här finns även en lugn och stilla barrskog att promenera i, som bitvis för tankarna till John Bauers trollskogar.

Läs mer om naturreservatet Sveafallen

Naturguidning 10 december

Välkommen till Sveafallen och en tur i den södra delen av reservatet. Vi kommer att fundera över Stenbulten, beskåda stupet vid Bergtjärnen, studera det lilla utedasset grytan, och glädjas åt den trollska skogen. Vandringen är ca 3 km, med fikapaus vid Bergtjärnen.

Ta med: matsäck och kläder efter väder

Hitta dit: Åk förbi infarten till Berget, fortsätt ca 200 m. Parkeringen är där industrispåret korsar vägen. Samling sker vid Domedagsparkeringen. Vid frågor kontakta Hopajola: 072-546 01 05.

Arrangeras av: Länsstyrelsen i samarbete med Hopajola Länk till annan webbplats. med flera

Var:
Naturreservatet Sveafallen, samling sker vid Domedagsparkeringen.
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss