13 nov 2020 klocka 09.30 - 12.00

Tema: Jordhälsa - och hur vi förbättrar den

Jon Orvendal

Genom att använda regenerativa odlingsmetoder och ta hjälp av mikrobiologin i marken kan man bygga upp jordhälsan och samtidigt lagra in kol i marken. Men vad krävs för att lyckas med detta? Vad är möjligt att göra på kort och lång sikt utifrån hur jordbruket i Sörmland ser ut idag? Vilka vinster finns för jordbrukaren och för samhället i stort?

Om föreläsaren: 

Jon Orwendal är utbildad agronom och har ca 12 års rådgivningserfarenhet från både ekologisk och konventionell växtodling. Han har arbetat både på VäxtRåd som är Lantmännens rådgivningsorganisation i Mellansverige men också en kortare period på HS Konsult i Örebro. Jon bor på och driver familjegården utanför Heby i västra Uppland tillsammans med sin fru och 2 barn (tredje på väg) med ekologisk växtodling på ca 150 ha samt några hästar och skogsbruk. 

Sedan ca 1,5 år tillbaka delar han sin tid mellan det egna jordbruket, stötta lantbrukare åt Nordisk Råvara (www.nordiskravara.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) samt egen rådgivning till lantbruk. Han har de senaste åren intresserat sig extra för jordhälsa och regenerativt lantbruk vilket han också utbildar och föreläser inom.

Tid: 9:30 -12:00

Plats: Öknaskolans gymnastiksal

Program: 9.30 Ankomst och fika

10-12 Introduktion, repetition från vinterns träff och fördjupning.

Efter lunch kort samling för dem som vill gå vidare med arbete på egna gårdar

Fika/lunch:

Kostnadsfri fika från kl 9:30, Lunch finns till självkostnadspris från kl 12.

Evenemanget sker i samarbete med Ekologiska lantbrukarna Sörmland. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan till Länsstyrelsen i Södermanland»

Vett och etikett kring Corona/Covid-19

Om du som anmäld deltagare känner dig förkyld eller har avvikande symptom så uppmanar vi dig att stanna hemma. På kursen håller vi avstånd till varandra och hälsar inte på varandra fysiskt på något sätt. Behöver man nysa eller hosta görs detta i armvecket. Tack för visad hänsyn!

OBS! Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, därför kan aktiviteten komma att ändras/ställas in på grund av Corona/Covid-19. Vi uppdaterar vår kalender på länsstyrelsens webbplats och meddelar dig som anmält dig till en aktivitet vid eventuella ändringar.

Logga ekol lantbrukarna
VAR:
Öknaskolan, gymnastiksalen
KOSTNAD:
Evenemanget är kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
06 nov 2020
EU-logga

 

Aktiviteten ingår i Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av EU och Svenska staten.

Kontakt

Jenny Askenfelt

Handläggare Landsbygdsutveckling