16 apr 2020 klocka 11.30 - 15.30

Halvdag om återvändande inom migration - INSTÄLLT, återkommer eventuellt med ett nytt datum i höst.

bild med flickor som cyklar på indisk landsbygd

Den som söker asyl har rätt till korrekt och tydlig information kring hur ett överklagande fungerar. Den som söker asyl har även rätt till information om det stöd som finns vid ett återvändande och de konsekvenser som kan följa när den som söker asyl väljer att vistas i Sverige utan ett tillstånd. Du som arbetar med asylsökande är en viktig del i att bidra till att den som söker asyl får lämpligt stöd på bästa möjliga sätt.

Länsstyrelsen bjuder in till en halvdag med fokus på återvändande. Dagen kommer att handla om hur arbetet med återvändandet ser ut hos Migrationsverket och Polisen. Du kommer att få information om de olika stöd som den asylsökande kan ha rätt till i samband med ett återvändande till Afghanistan. Du kommer även få information om förberedande aktiviteter som kan göra skillnad och underlätta för den som ska återvända. Under dagen kommer du få möjlighet att ställa frågor till myndigheterna både om arbetet nationellt och lokalt.

Målgrupp

Vi bjuder in dig som arbetar inom kommun, skola, socialtjänst, föreningar, trossamfund eller andra som arbetar med asylsökande eller på annat sätt kommer i kontakt med målgruppen.

Anmälan

Dagen anordnas i HIVE konferens med ingång nära Nikolaikyrkan. Du finner HIVE mellan Café Nikolai Prästgård och Creperiet. Gå ner för gångvägen som leder till Creperiet och gå upp för trappan till höger. Du som har behov av tillgänglighetsanpassad entré hittar den på Kyrkogatan 3.

Deltagande är gratis och anmälan görs senast den 7 april längre ner på denna sida. Länsstyrelsen bjuder på fika och lätt lunch. Din anmälan är bindande men kan överlåtas till kollega. Vid uteblivet deltagande utan avanmälan tas en avgift om 300 kronor ut. .

Program

11:30-12:00 Drop-in-lunch

Välkommen till att hämta en lunchsmörgås och dryck och inta sittplats inför dagens start kl. 12:00.

12:00-13:15 Migrationsverket

Migrationsverket pratar om hur ett värdigt och tryggt återvändande kan se ut och förklarar processen kring hur återvändandet fungerar.

13:15-13.30 Paus

13:30-14:15 Gränspolisenheten i Stockholm

Afghanistanteamet berättar om deras arbete med återvändande till Afghanistan.

14:15-14:30 Fika

14:30-15:00 Polismyndigheten, Lokalpolisområde Örebro

Lokalpolisen i Örebro berättar om deras arbete.

15:00-15:30 Avslut

Erfarenhetsutbyte och diskussion. Vi för en dialog kring hur vi alla kan hjälpas åt för att underlätta arbetet med återvändandet för alla kommuninvånare.

Anmälan

Information om ditt deltagande med anledning av covid-19

Vi värnar om din och vår personals hälsa och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats vid våra möten, konferenser och kurser.

Du är välkommen om du är frisk, men stanna hemma om du har symtom på luftvägsinfektion eller tillhör någon riskgrupp. Hör av dig till oss om du har behov av att delta på distans, så ser vi över möjligheten att delta via skype eller telefon.

När vi ses värnar vi om varandras hälsa genom att:

  • inte hälsa i hand
  • inte stå för nära varandra
  • hålla god handhygien
  • hosta och nysa i armvecket.

VAR: HIVE, Nikolaigatan 10 (tillgänglighetsanpassad entré Kyrkogatan 3)

KOSTNAD: Gratis

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 07 apr 2020

Kontakt