06- 07 maj 2020 klocka 12.00 - 16.00

FRAMFLYTTAT: Nationellt seminarium om våra tio ÅGP-fjärilar

fjäril

Seminariet är framflyttat till den 23–24 september.

Information och anmälan till det nya datumet 23–24 september, se kalendern. Observera att du behöver anmäla dig igen till det nya datumet i september, även om du redan anmält dig till den framflyttade träffen i maj.

Välkomna till seminarium om de nationella åtgärdsprogrammen för våra ÅGP-fjärilar. Två dagar som varvas med kunskapspåfyllnad och diskussioner i fält.

De tio arterna inom åtgärdsprogram för hotade arter, ÅGP, som kommer att tas upp är

 • alkonblåvinge
 • asknätfjäril
 • dårgärsfjäril
 • fetörtsblåvinge
 • kronärtsblåvinge
 • mnemosyne
 • svartfläckig blåvinge
 • veronikanätfjäril
 • violett guldvinge
 • väddnätfjäril.

Dagarna riktar sig till länsstyrelsernas koordinatorer för åtgärdsprogram för hotade arter. Under dessa två dagar kommer vi bland annat att prata om vad vi kan göra för att förbättra statusen för dessa fjärilar. Finns det gemensamma nämnare trots deras mycket olika biologi?

Vi ses på Wedevågs herrgård utanför Lindesberg. Seminariet börjar onsdag den 6 maj med lunch från klockan 12.00 och avslutas i fält vid klockan 16 på torsdagen. Övernattning sker på Wedevågs herrgårdlänk till annan webbplats som du själv bokar och betalar för. Det finns några enkelrum men räkna med att dela rum. Boka direkt via hotellet genom att ringa eller mejla dem.

Vi hoppas att slippa ta ut avgift för övrigt. Vi bör inte bli fler än 40, så max två personer per länsstyrelse får vi tyvärr begränsa oss till.

Det går att åka tåg till Lindesberg men passar Örebro bättre tidsmässigt hämtar vi naturligtvis upp er där.

Tid och plats: 6–7 maj, Wedevågs herrgård i Lindesberg och ute i fält.

Anmäl dig: senast den 24 april.

Preliminärt program

Onsdag 6 maj

12.00–13.00 Lunch på Wedevågs herrgård

13.00–13.15 Välkomna – Introduktion till träffen, Inger Holst & Mikael Svensson

13.15–18.00 Juvelvingarna – svartfläckig blåvinge, fetörtsblåvinge,  kronärtsblåvinge, alkonblåvinge samt violett guldvinge

Vi går igenom de olika fjärilarna och får inspel från forskarna Erik Öckinger och Anna Runemark. Erik kommer att prata kring bland annat utdöendeskuld och restaurering. Anna är på gång med genetiska studier och vill ha input från oss. Karin Ahrné som är organismgruppsansvarig för fjärilar på ArtDatabanken kommer att prata om hotbilden ur ett rödlisteperspektiv.

19.00 Middag och tid för fjärilssnack!

Torsdag 7 maj

7.00–8.00 Frukost

8.00–12.00 Nätvingarna – ask-, vädd- och veronikanätfjäril samt dårgräs-
och mnemosynefjäril

Det är ännu inte helt klart vilka som gör forskarinspel här, men vi hoppas få loss Karl-Olof Bergman, Linköping universitet och Markus Franzen, Linnéuniversitetet. Karl-Olof har forskat på dårgräsfjärilen och Markus kan mnemosynefjäril. Claes Eliasson som skrivit samtliga åtgärdsprogram för nätvingarna kommer att finnas på plats.

12.00–13.00 Lunch

Därefter utfärd för att kolla på lokaler för ask- och väddnätfjäril, diskutera åtgärder med mera. Fika i fält och avslutning innan hemfärden.

Anmälan

Information om ditt deltagande med anledning av covid-19

Vi värnar om din och vår personals hälsa och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats vid våra möten, konferenser och kurser.

Du är välkommen om du är frisk, men stanna hemma om du har symtom på luftvägsinfektion eller tillhör någon riskgrupp. Hör av dig till oss om du har behov av att delta på distans, så ser vi över möjligheten att delta via skype eller telefon.

När vi ses värnar vi om varandras hälsa genom att:

 • inte hälsa i hand
 • inte stå för nära varandra
 • hålla god handhygien
 • hosta och nysa i armvecket.

VAR: Wedevågs herrgård utanför Lindesberg

KOSTNAD: Boende bokas och betalas på egen hand.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 24 apr 2020

Kontakt