Miljöinvestering för engångsröjning av betesmark 2015-2023

Behöver du röja betesmark eller slåtteräng som vuxit igen? Du kan få stöd för engångsröjning av betesmark eller slåtteräng.

Marken ska efter utförd åtgärd skötas med betesdjur eller slåtter.

Att röja igenväxta slåtterängar och betesmarker ökar natur- och kulturvärden. Det kan bidra till att marken efteråt kan uppfylla kriterierna för slåtterängar eller betesmark med särskilt rika naturvärden, eller som behöver särskild skötsel.

Vem kan få stöd?

Lantbrukare och andra markförvaltare kan få stöd. Du som söker stöd ska äga marken eller ha tillstånd av markägaren att utföra åtgärden.

Vad påverkar möjligheten att få stöd?

Länsstyrelsen bedömer din ansökan utifrån vissa regionala kriterier. Kontakta din Länsstyrelse kring vad som gäller i ditt län. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd.

Observera att en engångsinsats ska räcka för att marken ska vara godkänd betesmark eller slåtteräng redan nästa säsong. Stödet lämpar sig till exempel för större igenväxta ytor inom en befintlig betesmark, som blivit underkända vid fältbesök, men där man vill göra åtgärder. Stödet riktar sig till marker med höga natur- eller kulturvärden där en röjning behövs för att säkerställa att värdena bevaras.

Hur stort är stödet?

Du får 5 000 kronor per hektar.

När ansöker jag och när får jag beslut?

Ansök om stöd innan du påbörjar din investering. Vill du påbörja ditt projekt innan beslut om stöd kontakta Länsstyrelsen för att få ett skriftligt startbesked.

Ansök om stödet

Du söker stödet i Jordbruksverkets e-tjänst för företagsstöd, projektstöd och miljöinvesteringar. Länsstyrelsen handlägger din ansökan.

Tyngdvikt ligger på att bevara och förstärka biologisk mångfald på betesmarker eller slåtterängar som delvis har vuxit igen. Andra bedömningsgrunder är förutsättningarna för långsiktigt god hävd, om kulturmiljöer synliggörs och om marken kan bidra till rekreation och upplevelse för allmänheten.

Information om hur ansökningarna bedöms utifrån olika urvalskriterier hittar du i Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020.

Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Pdf, 2.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Påbörja investeringen innan beslut

Vill du påbörja din miljöinvestering innan du fått beslut om stöd? Kontakta oss på Länsstyrelsen och be om ett skriftligt startbesked. Du får inte ersättning för utgifter som du har haft innan du fått ett startbesked.

Registrera utgifter

Du registrerar dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst. Jordbruksverket har en guide om hur du ansöker om utbetalning, som du bör läsa igenom för att vara säker på att allt blir rätt.

Du behöver inte skicka in fakturor eller redovisa faktiska utgifter eftersom engångsröjning är en fast ersättning (5 000 kronor per hektar). För fast ersättning är det endast ett fåtal kolumner som måste fyllas i.

Guide för ansökan om utbetalning på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Ansök om utbetalning av stöd i Jordbruksverkets e-tjänst Länk till annan webbplats.

Kostnadsfri rådgivning om stödet

Är du osäker på om din mark uppfyller kraven för miljöinvestering för engångsröjning av betesmark, eller inte vet ifall den lämpar sig för att öppna upp till betesmark, slåtteräng, skogsbete eller någon annan typ av betesmark?

Kontakta länsstyrelsen för kostnadsfri rådgivning. Då gör vi ett gemensamt fältbesök på marken och diskuterar möjligheterna till engångsröjning eller restaurering.

Varför röja och restaurera?

Idag är den tidigare så omfattande ängs- och betesmarken mycket mindre än vad den en gång var. Växter, djur och kulturspår som hör till dessa marker är på väg att försvinna. Att röja och restaurera gamla betesmarker och slåtterängar är ett sätt att bevara värden som finns knutna till miljöerna och förvalta kulturarvet.

Ansök om utbetalning

När du söker utbetalning ska du göra en slutredovisning i e-tjänsten där du beskriver vad du har gjort och svarar på frågor om bland annat mål och resultat.

Du kan få din utbetalning av stödet först när Länsstyrelsen har gjort en slutbesiktning och godkänt din miljöinvestering. Vid slutbesiktningen kontrollerar vi att du gjort den investering du sagt att du ska göra.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss