Undantag för att utfodra icke-ekologiskt

Värmen och torkan i Örebro län har gjort att det råder akut brist på foder för betande djur. Om du har ekologiska djur som drabbats av foderbristen vill vi att du ska veta att du kan använda icke-ekologiskt foder genom att ansöka om undantag från produktionsreglerna hos Jordbruksverket.

Så här gör du för att ansöka om undantag för att utfodra icke-ekologiskt

  1. Fyll i blankett hos Jordbruksverket som du hittar här:
    Blankett - undantag från produktionsreglerna till följd av katastrofsituationer – ansökan om undantaglänk till annan webbplats
  2. Skicka ifylld blankett till jordbruksverket@jordbruksverket.se eller

    Jordbruksverket
    Växt- och miljöavdelningen
    551 82 Jönköping

Utfodra först efter att du fått undantaget beviljat

Det är viktig att du ansöker innan du utfodrar med icke-ekologiskt foder för att undvika eventuella sanktioner. Du kan utfodra djuren så snart Jordbruksverket beviljat undantaget. Du behöver inte vänta på beslutet innan du skördar icke-ekologiskt foder, det är utfodringen du måste ha tillstånd till först.

Mer information hos Jordbruksverket om undantagen

Så hanterar Jordbruksverket ansökningar om undantag för ekologisk produktion med anledning av den extrema torkan (Jordbruksverket)länk till annan webbplats

Det här får du göra nu när det är torka om du söker jordbrukarstöd (Jordbruksverket)länk till annan webbplats

Mer om foderbristen

Med anledning av den rådande situationen med torkan har vi samlat all information om foderbristen på en sida så att du enkelt ska hitta tips på åtgärder, foder- och ströförmedling, information om halmbristen med mera.

Foderbristen

Kontakt