03 okt 2019 klocka 09.15 - 15.45

Tillgänglig natur för alla

Barn håvar efter småkryp i sjön Trehörningen i Tivedens nationalpark

Hur vi kan tillgängliggöra natur- och kulturlandskapet för alla människor, oavsett funktionsnedsättningar, ålder, tidigare erfarenheter, ekonomiska förutsättningar eller andra faktorer? Välkommen till en dag utomhus där vi får dela erfarenheter, lyssna på experter och pröva på olika aktiviteter.

Riksdagens mål om tillgänglig natur för alla innebär att alla människor ska ha möjlighet att njuta av natur- och kulturlandskapet. Att vara utomhus och vistas i naturen har mycket stor betydelse för hur vi mår, såväl fysiskt som psykiskt. På årets seminarium lyfter vi därför fram friluftslivsmålet Tillgänglig natur för alla. Seminariet är en fortsättning på tidigare seminarier om Friluftsliv och naturturism 2016 och 2017 samt Friluftsliv för god folkhälsa 2018.

Precis som tidigare år finns möjligheten att ställa ut eget material för den som önskar informera om sin verksamhet.

Inbjudna aktörer

Seminariet vänder sig till organisationer och entreprenörer inom friluftsliv och naturturism i Örebro län. Vi vänder oss även till samhällsplanerare och folkhälsosamordnare och andra tjänstepersoner inom kommuner och Region Örebro län som arbetar med eller har koppling till friluftsliv och naturturism. Intresserad allmänhet är alltid välkommen.

Anmälan

Anmäl dig i formuläret nedan senast den 26 september. Vid anmälan väljer du två av fyra workshopar (beskrivna längre fram i inbjudan). Seminariet är kostnadsfritt; vi bjuder på lunch och fika i friluftslivets tecken.

Hitta hit

I år hålls seminariet på ny plats, Stora Hjortstorp i Oset och Rynningevikens naturreservat, och mestadels utomhus. Vi rekommenderar kläder efter väder och att du tar dig till Stora Hjortstorp med buss eller cykel. Länstrafiken bjuder på bussresan och Örebro kommun på lånecykel (bokas vid anmälan). Endast begränsade möjligheter för parkering med bil finns.

Buss

Buss 324 (mot Fellingsbro) avgår 09.05 från Resecentrum läge K och ankommer Munkatorp 09.12. Länstrafiken Örebro tar emot på Resecentrum. Återresa med buss 324 kl. 16.00 alt. buss 323 kl. 16.10 från Munkatorp, ca 300m gångväg från Stora Hjortstorp.

Cykel

Om du cyklar kan du på dit eller hemvägen få en guidad tur i Rynningevikens naturreservat. Guideturen till Stora Hjortstorp avgår från Resecentrum (cykelparkeringen vid hotell Livin) kl. 08.00 och guideturen hem avgår efter seminariets slut. Cykelturen beräknas ta en timme. Vill du låna en cykel på dit- eller hemvägen kan du boka det vid anmälan (begränsat antal). Åt andra hållet kan du åka buss!

Program för dagen

08.00-09.00 Frivillig guidad cykeltur till Stora Hjortstorp. Se information ovan.

09.15 – 09.45 Registrering, kaffe/te med något till

09.45 – 10.00 Välkomna! Landshövding Maria Larsson

10.00 – 10.15 På gång! Vad händer inom friluftslivet i Örebro län?

10.15 – 10.20 Information om logistik och upplägg för workshop

10.20-10.30 Paus och samling i workshopgrupper

10.30 – 12.00 Workshop. Första setet – du väljer en av fyra möjliga, se nedan

12.15 -13.00 Lunch

13.15 – 14.45 Workshop. Andra setet – du väljer en av fyra möljliga, se nedan

15.00 Återsamling med diskussion utifrån workshoparna. Kaffe/te med fikabröd under tiden.

15.40 Avslutning

15.45 Slut för dagen

16.00-17.00 Frivillig guidad cykeltur från Stora Hjortstorp. Se information ovan.

Workshopar

Workshopar kommer ske på fyra olika teman. Du kan välja två av dessa under dagen (se anmälningsformulär):

 1. Hur tillgängligt är friluftslivet i Örebro län för personer med olika kulturell bakgrund?
  Vi diskuterar kring rubrikens tema och får en guidning i naturreservatet av deltagare från Örebro Naturskola och integrationsprojektet ”Språka mellan tallarna”.
  Medverkande: Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen, Adil Sadiku från Örebro Naturskola, Hala Buraq från Språka mellan tallarna.
 2. Hur tillgängligt är friluftslivet i Örebro län för personer med olika funktionsvariationer?
  Vi diskuterar kring rubrikens tema. Vi får möjlighet att uppleva hur det kan vara att ha en funktionsvariation och prova olika hjälpmedel under en promenad.
  Medverkande: Malin Björk och Therese Aremyr från Örebro kommun, Lena Borglund och Lena Nordqvist från Adolfsbergsskolan, Stig Åke Larsson från Specialpedagogiska skolmyndigheten, Agneta Palmkvist från Riksgymnasiet för hörselskadade.
 3. Hur tillgängligt är friluftslivet i Örebro län för personer med olika socioekonomiska förutsättningar?
  Uteteket och Fritidsbanken är två olika initiativ för att möjliggöra friluftsliv även för de som inte har egen utrustning. Initiativen underlättar också för oss att vara klimatsmarta och att genom ”ägodelning” komma bort från onödig konsumtion. Hur funkar det i praktiken? Vi diskuterar kring temat och testar utrustning.
  Medverkande: Ankie Rauséus från Hopajola, Anton Olofsson från Örebro läns idrottsförbund.
 4. Hur kan kollektivtrafiken bidra till att tillgängliggöra naturen och friluftslivet?
  Vilken roll spelar den allmänna kollektivtrafiken för att alla, även vi utan bil, ska kunna utöva friluftsliv i Örebro län? Länstrafiken berättar om sitt uppdrag och vi diskuterar kring temat.
  Medverkande: Lina Ramberg från Länstrafiken i Örebro, Johan Karlström från Region Örebro län.

Arrangörer

Anna-Karin Roos och Daniel Gustafson, friluftslivssamordnare Länsstyrelsen i Örebro län, i samarbete med Region Örebro län, Skogsstyrelsen, Örebro kommun, Samhällsbyggnad Bergslagen och Hopajola.

Kontaktperson

Daniel Gustafson, Länsstyrelsen i Örebro län
daniel.gustafson@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 87 53

VAR: Stora Hjortstorp, Oset och Rynningevikens naturreservat, Örebro

KOSTNAD: 0 kr

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 26 sep 2019

Anmäl dig

Kontakt