05 okt 2019 klocka 11.00 - 15.00

Familjedag vid Nittälven
- om vatten och eld

Lugnflytande vattendrag i skogsmiljö

Nittälven. Foto: Länsstyrelsen

Följ med på en bussresa till naturreservatet Nittälven i länets norra del. Vi kommer att titta närmare på naturvårdsbränningar och restaureringar i vattenmiljön som genomförts inom reservatet.

Månadens naturreservat är Nittälven. Ett reservat i norra länet som binder samman flera andra naturreservat till ett stort, sammanhängande vildmarksområde utmed hela Nittälven. Här möter du ett oreglerat vattendrag med forsar, fall och lugna vatten.

De olika naturreservaten som täcker in Nittälven är:

En dag om både vatten och eld

Under dagen besöker vi olika delar av Nittälven. Vi berättar om några av de naturvårdsåtgärder som genomförs i området, som restaureringen av tidigare flottningspåverkade delar i älven. Vi berättar också om de kontrollerade naturvårdsbränningar som genomförts inom LIFE-projektet Life Taiga.

Ta med familjen, det kommer finnas aktiviteter för barnen. Den som
vill får även hjälpa till med praktiskt arbete i vattnet.

Tid och plats: kl. 11 till ca kl. 15. Samling sker väster om Römyren, cirka tolv kilometer nordöst om Bredsjö och cirka 15 kilometer väster om Kopparberg (vid Ställdalens naturstudieklubbs fågelkoja). Se karta längre ner på sidan.

Gratis buss: Buss går från Örebro/Lindesberg/Kopparberg. OBS! Föranmälan krävs för bussåkare, via e-post till natur@hopajola.seLäs mer via Hopajolas webbplatslänk till annan webbplats.

Anmälan: Föranmälan krävs enbart för bussåkare.

Ta med: Stövlar rekommenderas på myren. Vi bjuder på enklare förtäring men matsäck kan vara bra att ha med.

Arrangör: Hopajola och Länsstyrelsen

Program för dagen

Kl. 11.00 Samling vid Römyren. Presentation av dagen. Kortare visning av område där naturvårdsbränningar skett. Naturaktiviteter erbjuds i närheten för barnen.

Kl. 11.45 Fika. Vi bjuder på enklare fältlunch över elden.

Kl. 12.30-15.00 Vandring över Römyren (ca 2,5 km) till Kaggabäcken. Stövlar rekommenderas. Avslutningsvis finns fika och möjlighet att hjälpa till med praktiska åtgärder i bäcken. 

15.10 Bussarna avgår från platsen.

Kontakt

Praktiska frågor om dagen: Hopajola 072-546 01 05, natur@hopajola.se

Presskontakt och frågor om naturvårdsbränning: Åsa Forsberg, Länsstyrelsen, 010-224 87 52, asa.Forsberg@lansstyrelsen.se

Frågor om vattenvårdsåtgärder: Tomas Schön, Länsstyrelsen, 010-224 83 75, tomas.schon@lansstyrelsen.se

Hitta hit

Samling sker vid Römyren, cirka 12 kilometer nordöst om Bredsjö. Följ skyltar från Bredsjö ostcafé. Se kartbild och Google maps för detaljer.

För dig som kommer med egen bil - tänk på att inte parkera så att du blockerar den smala vägen fram till mötesplatsen.

Kartbild Römyren
karta Römyren med samlingsplats utmärkt

VAR: Nittälvens naturreservat

KOSTNAD: Gratis

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt