Ska du utföra en åtgärd som riskerar att väsentligt ändra en naturmiljö? Då måste du först samråda med Länsstyrelsen. Det gäller även områden som inte är skyddade.
Om du vill utföra en åtgärd i landskapet som kan väsentligt ändra naturmiljön ska du först samråda med Länsstyrelsen. Vi, eller annan berörd myndighet, avgör om åtgärden får utföras och vilka eventuella villkor som gäller. Detta gäller för alla områden, inte bara skyddade områden.
Ibland kan det vara svårt att bedöma i hur stor omfattning åtgärden kan komma att ändra naturmiljön. Även i tveksamma fall bör du göra en anmälan. Om du inte anmäler åtgärden, måste du som har utfört åtgärden kunna bevisa att naturmiljön inte har ändrats.
Exempel på när anmälan om samråd krävs:
Exempel på andra tillfällen då det normalt är lämpligt att anmäla om samråd:
Om åtgärden gäller att dra nya eller byta ut luft- och markledningar, rasera, underhållsröja, trädsäkra/kantträdsavverka och bredda befintliga ledningsgator med mera.
Om åtgärden gäller husbehovstäkt av naturgrus, berg, matjord, morän, torv, sand, lera med mera.
Om åtgärden gäller uppförande av mast/torn eller vindkraftverk lägre än 50 meter
Om åtgärden gäller geofysiska mätningar, geokemisk provtagning, moränprovtagning, diamantborrning, karteringsdiken med mera.
Om åtgärden till exempel gäller att schakta i större omfattning, bygga vägar, tippa och lägga upp rivningsmassor om det inte är anmälningspliktigt enligt 9 kapitlet miljöbalken, anlägga leder för vandring, ridning och skoteråkning, genomföra större friluftsaktiviteter, friluftstävlingar med många deltagare eller rennäringsanläggningar.
I anmälan ska du redogöra för:
Kartunderlag undlättar handläggningen
Skicka in kartunderlag när du gör en ansökan för att underlätta handläggningen. Använd gärna Länsstyrelsens karttjänst WebbGIS för att skicka in tydliga kartor på platsen eller sträckan där du planerar att göra åtgärden. På kartan ska de natur-, kultur- och vattenvärden som finns i närheten finnas utmärkta.
Om ett större område berörs är det bra med en översiktskarta och en eller flera detaljkartor. Om du har eget GIS-material kan du importera shape-filer (SWEREF99 TM) till karttjänsten eller mejla det separat till Länsstyrelsen.
Om åtgärden eller verksamheten gäller skogsbruksåtgärder ska samrådsanmälan göras till Skogsstyrelsen.
Om åtgärden eller verksamheten gäller inom militära områden där Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt är verksamma ska samrådsanmälan göras till Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM).
Om Länsstyrelsen har överlåtit tillsynsansvaret till kommunen ska samrådsanmälan göras till kommunen.
För åtgärder vid fornlämning, i vattenmiljö eller i skyddade områden behöver du i regel söka tillstånd eller göra en anmälan. Det vill säga andra tillstånd eller anmälningar än den för samråd.
För att få gräva eller på annat sätt påverka en fornlämning måste du ha ett tillstånd från Länsstyrelsen.
Om du planerar för arbeten i vatten behöver du antingen göra en anmälan eller söka tillstånd hos Länsstyrelsen.
Åtgärder i skyddade områden, som till exempel naturreservat, kan vara förbjudna eller kräva tillstånd. Områdets föreskrifter reglerar vad som får göras på platsen. Småbiotoper, till exempel stenmurar och trädalléer, i odlingslandskapet är också skyddade. Vid arbeten som riskerar att skada stenmurar, åkerholmar, odlingsrösen källor, småvatten eller öppna diken och alléer behövs dispens från det generella biotopskyddet.
Inom Drumlinområdet vid Hackvad omfattas ett antal åtgärder av särskild samrådsplikt. Det innebär att samråd alltid ska göras med Länsstyrelsen, minst två månader innan åtgärden ska utföras.
Drumlinområdet kring Hackvad är beläget på västra Närkeslätten och är uppdelat på Lekebergs, Kumla och Hallsbergs kommuner. Landskapet inom området är en del av den sammanhängande slätten som löper från Hjälmarens stränder och som avgränsas av de höglänta skogsområdena Kilsbergen och Tiveden.
Landskapet kännetecknas av de många drumliner som löper i nord-sydlig riktning genom området. Drumliner är moränkullar som bildats vid den senaste inlandsisens avsmältning och uppträder som flackt välvda kullar i landskapet. Västra närkeslätten innehåller ett av landets främsta områden med drumliner och innehåller en stor formrikedom, från små runda moränformer till stora långsträckta spolformade kullar med tydlig nord-sydlig riktning. Markanvändningen bestående av jordbruk med stort inslag av bete skapar ett öppet landskap med många lövträd, främst i form av ekhagar och alléer.
Området är både riksintresse för naturvården och kulturmiljön.
Fördjupad beskrivning av DrumlinområdetKarta över Drumlinområdet
Kunggörelse om skydd av Drumlinområdet
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.