Risk för skogsbrand i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Vem tar hand om ditt djur om du blir sjuk?

Har du funderat på vem som kan ta hand om ditt djur om du blir sjuk? Eller vad som händer med djuret om du hamnar på sjukhus? Som djurägare är det bra att ha en plan för husdjuret när det oförutsägbara händer.

Tips för hur du kan förbereda dig

  • Prata med personer i din närhet som du litar på, grannar eller ett pensionat som kan ta hand om ditt djur i händelse av sjukdom.

  • Erbjud dig om möjligt att ta hand om dina närståendes, vänners och grannars djur i händelse av att de blir sjuka. Att ta hand om ett djur kan även innebära att rasta ett djur eller hjälpa till att köpa mat till djuret. Tänk på dina äldre släktingar som kanske inte har lika stor bekantskapskrets och hjälp dem med en plan för deras djur. 

  • Berätta för sjukvårdspersonalen att du har djur hemma om du hamnar på sjukhus och inte har hunnit förbereda. Be om möjligt personalen att hjälpa dig att hitta en lösning.

  • Gör ett kontaktkort för dina djur så att andra vet vem som ska kontaktas för att ta hand om ditt/dina djur om du blir sjuk. 
    Så här kan ett kontaktkort se ut Pdf, 30.4 kB.

Vad händer om djur lämnas ensamma i bostaden?

En god beredskap för både dig och ditt djur är viktigt för att ni inte ska hamna i ett läge där ditt djur lämnas ensam kvar i bostaden. Om Länsstyrelsen får in en anmälan om att ett djur av någon anledning lämnats utan tillsyn försöker myndigheten i första hand prata med djurets ägare och reda ut om det finns någon som kan ta hand om djuret i djurägarens frånvaro. Om det inte finns någon som kan ta hand om djuret kan ett omhändertagande av djuret bli aktuellt. Syftet med ett omhändertagande är att skydda djuret från att lida.

Djurskyddskontroller

Kontakt

Djurskydd

Telefon 010 224 81 60 (öppet måndag, onsdag, fredag 9-11)

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss