Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu får du släppa ut dina fåglar igen!

Mostphotos

Smittspridningen bedöms ha avtagit. Jordbruksverket upphäver därför restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk. För dig med fjäderfän i Örebro län innebär det att du nu får släppa ut dina fåglar.

Jordbruksverket upphäver högriskområdet som funnits över stora delar av södra Sverige. Fjäderfä och andra fåglar i fångenskap kan därmed hållas utomhus igen. Tänk på att viruset fortfarande finns bland vilda fåglar.

Det är ett glädjande och efterlängtat besked för många. Eftersom att viruset fortfarande cirkulerar bland vilda fåglar är det viktigt med fortsatt hygien och smittskydd för att hålla nere risken för smitta till tamfågel, säger Ella Sigvardsson, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Örebro län

På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa om vad du kan göra för att skydda dina fåglar mot smitta Länk till annan webbplats.

Vi är nu inne i en varmare period, en större andel av fåglarnas vårflytt är avklarad och smittspridningen av fågelinfluensa bedöms ha avtagit. Nu upphäver Jordbruksverket, baserat på en riskbedömning från SVA, restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk. Det innebär att vi upphäver högriskområdet för fågelinfluensa.


Det innebär att fjäderfä och andra fåglar i fångenskap nu får gå utomhus. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang så som marknader i hela landet.


Beskedet om upphävandet av högriskområde är efterlängtat, men faran är inte helt över. Viruset finns bland vilda fåglar och vi uppmanar alla som har fåglar att fortsätta vara noga med hygien och smittskydd för att minimera risken att få in smitta i besättningen. Det gäller särskilt om det finns många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck nära gården. SVA följer läget nationellt och internationellt och publicerar lägesbilder regelbundet. Om situationen förändras kan det bli aktuellt att införa restriktioner igen, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.


Län där högriskområde gällt och som nu upphävts:

 • Blekinge län
 • Gotlands län
 • Hallands län
 • Kalmar län
 • Skåne län
 • Del av Jönköpings län (ett område på 20 kilometer närmast Vättern)
 • Stockholms län
 • Södermanlands län
 • Uppsala län
 • Västra Götalands län
 • Örebro län
 • Östergötlands län

Minska risken för framtida smitta

För att minska risken för framtida smittor finns det olika förebyggande insatser som du kan göra. Läs mer om dem på Jordbruksverkets webbplats.

Arbeta förebyggande och minska risken för smitta (Jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetensinformation om fågelinfluensa Länk till annan webbplats.

Rapportera gärna om du ser sjuka eller döda vilda fåglar på:

Rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats.

Kontaktperson för journalister
Katharina Gielen, smittskyddschef
Djuravdelningen, Jordbruksverket
katharina.gielen@jordbruksverket.se
070-384 74 20

Kontakt