Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förhindra att hästarna blir sjuka eller sprider smittan vidare

Häst i hage med naturen i vinterskrud

Foto: Mostphotos

Det är djurhållares ansvar att se till att besökare i stallar kan hålla god hygien med handtvätt och att hästar med symtom kan hållas isolerade för att undvika smittspridning inom och mellan stallar.

Skärpt ägaransvar

Efter att Sverige tagit del av EUs Animal Health Law har ansvaret på dig som djurhållare gällande smittskyddet skärpts. För dig som håller häst innebär reglerna bland annat att du ska minimera risken för att sjukdomar sprids och vidta så kallade biosäkerhetsåtgärder, det vill säga arbeta förebyggande.

Tänk på att hygienregler gäller för alla som har djur och att om du har besöksverksamhet finns det fler regler att följa.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Så förebygger du smittspridning

För att förebygga spridning av smittsamma sjukdomar hos hästar behöver alla som träffar hästar förhindra att smitta sprids mellan hästar och mellan stallar. Det gäller dig som ridskoleryttare, hästuppfödare, tävlingsekipage eller yrkesverksam inom hästnäringen.

För att förebygga smittsamma sjukdomar hos hästar behöver du:

  1. Förhindra att smitta förs in i ett stall
  2. Förhindra att smitta sprids mellan hästar i stallet

Mer om förebyggande smittskyddsåtgärder kan du läsa om på Statens veterinärmedicinska anstalt. Länk till annan webbplats.

Kontakt