Bergööska huset

Bergööska huset

Bergööska huset i Hallsberg är ett ovanligt hus. Det är arkitekten Ferdinand Bobergs första verk och uppfördes år 1887-89 av köpmannen Adolf Bergöö. Invändigt pryds väggarna i stora salen av stora målningar som Adolfs svärson Carl Larsson målat.

Ferdinand Bobergs första verk

Adolf Bergöö var en av de första som startade upp en verksamhet i det lilla samhället Hallsberg, som bildades i samband med att västra stambanan drogs förbi år 1862. Hans första byggnad, det så kallade ”Vita huset” byggdes redan 1864. Under 1880-talet låter Adolf Bergöö uppföra en ny ståtlig byggnad i samma kvarter, ett kombinerat affärs- och bostadshus i två våningar. Ritningarna lät han den unge och ännu oprövade arkitekten Ferdinand Boberg göra. Resultatet blev en djärv och kompromisslös byggnad i fornnordisk stil med en tung bottenvåning i tegel och en timrad bostadsvåning ovanpå, slutligen krönt av ett skiffertak. Interiören präglades i fornnordisk anda av synliga takbjälkar, träpaneler och textiltapeter. En festsal placerades i bostadsvåningens mitt utemot gatan, ett pampigt rum med nästan dubbel takhöjd och musikläktare.

Dottern Karin och Carl Larsson

Adolf Bergöös dotter Karin studerade vid konstakademin i Stockholm och mötte under sin vistelse i konstnärskolonin i Grèz sur Loing konstnären Carl Larsson. Ett möte som slutar med giftermål. Tillsammans skapar hon och Carl det som sedan kom att betraktas som ”den svenska stilen”. Vid ett besök i Hallsberg 1889 målar Carl en serie stora väggmålningar till svärfaderns festsal. Motiven utgörs av livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan ”känd” hallsbergsbo.

Jugendstilen tar vid

Adolf Bergöö flyttade aldrig in i sitt nya hus. Redan 1889 var han sjuk och avled året därpå. Huset blev bostad åt sonen Per och hans hustru Anna. Redan efter dryga tio år byggdes huset om och gavs en mjukare utformning i den då rådande jugendstilen. Ett pampigt trapphus med blomsterveranda byggdes till. Invändigt sänktes taken och de fernissade träpanelerna målades i ljusa färger. Utvändigt kläddes timmerfasaden in med panel som även den målades i ljusa färger. De ursprungliga fönstren i bottenvåningen har under 1900-talet bytts ut mot större skyltfönster. På 1930-talet delades huset upp i flera lägenheter. Den affärsrörelse som inrymts i bottenvåningen, först som diversehandel och senare som järnhandel, flyttade ut så sent som 1997. Carl Larssons skylt för Bergöö & Co pryder ännu fasaden. Byggnaden ägs sedan 1997 av Hallsbergs kommun och inrymmer bland annat ett konstgalleri. Delar av byggnaden har nyligen restaurerats. Bland annat har de ursprungliga taken tagits fram i några av bostadsvåningens rum, likaså har en av de ursprungliga textiltapeterna nyframställts och satts upp i samma rum som fragmenten efter den ursprungliga tapeten hittades.

Kontakt

Serviceinformation

  • Parkering

Fakta

Bergööska huset är skyddat som byggnadsminne.

Skyddat år: 1976

Ägare: Hallsbergs kommun

ByggnadsminnesbeslutPDF