Rasism i arbetslivet
Det finns en stor okunskap om rasism och om hur normer kring hudfärg begränsar människor i arbetslivet. Länsstyrelsen bidrar med kunskap till arbetsgivare, fackförbund, fackligt förtroendevalda och arbetstagare.
Detta gör vi
Under 2021 utbildar vi om begränsande normer kopplat till hudfärg och hur normer förhåller sig till hudfärgsbaserad diskriminering och rasism i arbetslivet. Utbildningen tittar närmare på rasism, vilka konsekvenser det får och vad som krävs för att motverka rasism i arbetslivet.
Gör vår digitala grundutbildning
Funderar du på vad rasism är? Hur det påverkar arbetsmiljö, rekrytering, karriärmöjligheter och andra delar inom arbetslivet? Vill du få inspiration och kunskap inför ett förändringsarbete? Då har du kommit rätt. Vår digitala grundutbildning gör du på egen hand och den tar cirka 60 min att genomföra.
Delta i fördjupande webbinarium
Om du efter att ha genomfört grundutbildningen är intresserad av mer kunskap kring rasism kan du delta i något av våra fördjupande webbinarier.
Läs vår vägledning
Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning i arbetet mot hudfärgsbaserad diskriminering på arbetsplatsen för dig som är arbetsgivare, facklig representant eller arbetstagare. Vägledningen informerar om problemets natur och omfattning på arbetsmarknaden, du får stöd i hur du tar samtalet om hudfärgsbaserad diskriminering på arbetsplatsen och du kan läsa om vad vi alla har att vinna på ökad jämlikhet kopplat till hudfärg.
Vägledningen ska ses som en introduktion till ämnet och en inspiration som hjälper till att utveckla arbetet för lika rättigheter och möjligheter på din arbetsplats.
Ett jämlikt arbetsliv – hudfärgens betydelse på arbetsmarknaden
Lyssna på vår podd
I vår podd ”Rasism i arbetslivet” intervjuar programledarna Mona Nechma och Fatema Vanat projektledare Katarina de Verdier och utbildare Kitimbwa Sabuni om uppdraget och reflekterar kring behov och utmaningar i arbetet.
Podden Rasism i arbetslivet hittar du på Libsyn och där poddar finns
Presentation av programledarna
Mona Nechma är en folkbildare i själen med ett särskilt engagemang för antirasism och jämlikhet. Fatema Vanat är socionom som drivs av frågor som rör unga, ledarskap och marginaliserade grupper,
Länsstyrelsens uppdrag
Länsstyrelsen fick i juli 2020 ett regeringsuppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden inom ramen för den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott.
I uppdraget ingår att
- öka kunskapen och medvetenheten bland aktörer på arbetsmarknaden om hur begränsande normer verkar kring hudfärg
- bidra med kunskap om afrofobi och begränsande normer kring hudfärg till länsstyrelsernas verksamhet avseende arbetsmarknaden
- lämna förslag på ytterligare åtgärder.
Länsstyrelsen i Stockholm samordnar uppdraget.
Bakgrund till uppdraget
Sverige hör till de länder i Europa med mest segregerad arbetsmarknad sett till hudfärg, enligt OECD:s International Migration Outlook från 2011. År 2018 tog Länsstyrelsen i Stockholm fram en rapport ”Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden” som bland annat visade att afrosvenskar behöver ha forskarutbildning för att komma upp i samma disponibla inkomst som en person i den övriga befolkningen som har gått en treårig eftergymnasial utbildning. Afrosvenskar är också i högre grad arbetslösa eller hänvisade till lågstatus- och låglönearbeten oavsett utbildningsnivå.

Kontakt
-
Kristine Lejonklou
Handläggare
E-post till Kristine Lejonklou
Telefon 010-2255439
-
Evelina Harr
Handläggare
E-post till Evelina Harr
Telefon 010-2255495
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.