Samhällsomvandlingen i norra Sverige
Norra Sverige befinner sig nu mitt i en av de största pågående förändringsprocesserna i landet. Länsstyrelsen i Norrbotten spelar en central roll i att samordna och stödja denna samhällsomvandling, som berör en mängd olika områden—från miljö och infrastruktur till bostadsbyggande och arbetsmarknad.
Fokus på långsiktig utveckling
I centrum för denna omvandling står framförallt de stora industriella satsningarna och omställningen till fossilfri produktion. Initiativen är avgörande för Sveriges klimatomställning och innebär stora investeringar som skapar nya arbetstillfällen och tillväxt i regionen. Samtidigt ställer detta krav på att snabbt bygga ut bostäder, vägar och service för att kunna möta det växande behovet.
Länsstyrelsen i Norrbottens län har en viktig samordnande funktion i denna process och arbetar för att säkerställa att omvandlingen sker på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt, med fokus på långsiktig utveckling.
Länsstyrelsen samarbetar med kommuner, regionen, myndigheter och företag för att stödja länets utveckling. Genom partnerskap och nätverk, ofta ledda av landshövdingen, driver vi viktiga frågor. Ett nytt initiativ som vi ser fram emot att samarbete med, är Accelerationskontoret som hjälper regeringen att stärka företags konkurrenskraft vid stora industrietableringar. Vi arbetar också med Tillväxtverket för att stödja nyindustrialiseringen i Norrbotten och Västerbotten. Länsstyrelsen förenklar tillståndsprocesser för företag som vill bli fossilfria och samarbetar med flera andra aktörer i större projekt.
Fler exempel på samarbeten är Samtal på residenset, där utmaningar och möjligheter kring länets hållbara utveckling diskuteras, och AGON (Accelererad Grön Omställning), där olika aktörer från Norrbotten möts för att dela erfarenheter och skapa synergier i arbetet med den gröna omställningen. Deltar gör bland annat Tillväxtverket, Trafikverket, Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen, representanter för kommuner och näringsliv i Norrbotten samt Region Norrbotten.
Länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten i samarbete för en effektivare tillståndsprövning
Länsstyrelsen integrerar hållbarhet i sitt arbete för att säkerställa att insatser inom miljö, klimat och samhällsutveckling är både snabba och långsiktiga. Vi hanterar målkonflikter som uppstår med industrins utveckling och ser till att jämställdhetsperspektiv inkluderas i beslutsfattandet. Ett exempel är hur vi balanserar miljöhänsyn, rennäring och energiproduktion vid stora vindkraftsprojekt.
Vi arbetar också med att digitalisera våra processer för att förbättra service och snabba upp handläggningstiderna. I samarbete med Vinnova utvecklar länsstyrelserna digitala verktyg för miljöprövningsprocesser, vilket gör dem effektivare och mer transparenta. Länsstyrelsen har utvecklat en ny modell för miljötillstånd som innehåller digitalt stöd för samrådsprocesser och särskilda projektgrupper för komplexa projekt. Målet är att snabba på tillståndsprocesserna och därmed bidra till den industriella omställningen.
Länsstyrelserna har lanserat en ny e-tjänstportal där alla deras e-tjänster är samlade. Portalen gör det enklare för företag, medborgare, kommuner och andra myndigheter att få service.
För att ytterligare förbättra servicen till företag har länsstyrelserna fått i uppdrag att samordna utbildningsinsatser fram till 2027. Målet är att utveckla hur länsstyrelserna bemöter och kommunicerar med företag, med fokus på tillgänglighet och förståelse för företagens behov. En webbutbildning för länsstyrelsernas medarbetare upphandlas nu, och den ska ge konkreta exempel och öka förståelsen för företagares villkor.
Länsstyrelsen arbetar aktivt med fysisk planering och förbättrar planeringsprocesserna i regionen. De ansvarar för väg- och järnvägsplanering, bidrar med statliga planeringsunderlag och godkänner miljökonsekvensbeskrivningar. Huvudmännen för gator och vägar, som kan vara Trafikverket, kommunen eller vägföreningar, driver planeringsprocesserna för att förnya infrastrukturen, och Länsstyrelsen ger råd och stöd i dessa processer.
Länsstyrelsen har också deltagit i en förstudie om nationell fysisk planering och bidragit till den nationella transportplanen för 2022—2033, som ska stödja industrietableringar och långsiktiga behov i regionen. Där har vi bland annat pekat ut malmbana, dubbelspår och väg som särskilt viktiga områden.
Genom samarbeten med Tillväxtverket, Boverket och Trafikverket erbjuds stöd för strategisk planering, vilket hjälper regionerna i norr att kombinera fysisk och transportplanering för att främja hållbar utveckling. Vi deltar även i projektet New North för att förbättra gränsöverskridande transportsamarbeten mellan norra Finland, Sverige och Norge.
Dessutom hjälper Länsstyrelsen kommunerna med deras långsiktiga mark- och byggnadsplaner. Vi ser till att miljöregler följs och samordnar frågor mellan kommunerna. Om en plan kan påverka miljön negativt krävs en miljöbedömning i samarbete med Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen arbetar för att förebygga arbetslivskriminalitet och exploatering i linje med regeringens strategi mot organiserad brottslighet. Genom samarbete med företag och myndigheter i Norrbotten och Västerbotten försöker vi motverka kriminell verksamhet, särskilt inom industrin. Vi deltar också i samverkan mellan myndigheter för att skydda arbetskraften och förhindra att människor utnyttjas, något som blir extra viktigt med den växande industrin i regionen.
Tidigare erfarenheter från andra städer visar vikten av att vara förberedd för utmaningar som arbetskraftsexploatering och prostitution. Genom samarbete mellan kommuner, industrin, polisen och civilsamhället kan vi bättre analysera situationen och identifiera lösningar. Målet är att alla aktörer involveras i arbetet för långsiktiga och hållbara lösningar, eftersom problemen är komplexa och kräver samarbete över sektorsgränser.
Mäns våld mot kvinnor, om prostitution och sexuell exploatering
Länsstyrelsen arbetar aktivt med att stödja kommunerna i utvecklingen av riktlinjer för bostadsförsörjning. Detta inkluderar årliga regionala bostadsmarknadsanalyser, rapportering av värden från kommunala bostadsbolag samt att ge råd och identifiera behov av samordning mellan kommuner. Den årliga bostadsmarknadsanalysen, som skickas till Boverket, ger en översikt över situationen på bostadsmarknaden i Norrbotten.
Norrbottens natur är ovärderlig, och Länsstyrelsen arbetar för att skydda den. Vi övervakar miljöregler när nya industrier etableras och ser till att viktiga naturvärden och miljöstandarder följs. Vårt arbete fokuserar på att använda mark och vatten på ett hållbart sätt, skydda ekosystem och arbeta med klimatfrågor.
Länsstyrelsen ansvarar för att sköta naturreservat och nationalparker, som skyddas för att bevara biologisk mångfald och ge människor tillgång till friluftsområden. Vi skyddar också dricksvatten genom vattenskyddsområden och hanterar förorenade områden som kan vara farliga för miljön eller människors hälsa. Vi hjälper kommuner och andra regionala aktörer med klimatanpassning, sprider information om klimatförändringens effekter och stödjer åtgärder för att minska framtida risker.
Länsstyrelsen i Norrbotten har, på uppdrag av regeringen, tagit fram en regional handlingsplan för grön infrastruktur. Grön infrastruktur är ett nätverk av natur som ger livsmiljöer för djur och växter och bidrar till människors välbefinnande. Arbetet handlar om att se naturen som en helhet och stärka ekologiska funktioner. Ett exempel på detta är restaurering av vattendrag.
Handlingsplanen ger viktig kunskap om hur olika delar av landskapet hänger ihop och kan användas som stöd i planering av mark, infrastruktur och miljöfrågor. Grön infrastruktur kräver långsiktighet och gemensamt ansvar.
För att främja hållbar tillväxt i länet samarbetar Länsstyrelsen med olika aktörer, utvecklar strategier och fördelar bidrag för viktiga satsningar. Ett exempel på hur Länsstyrelsen bidrar till regional tillväxt är genom att stötta företag och nya industrietableringar, bland annat genom att förenkla tillståndsprocesser och säkerställa balans mellan infrastruktur och miljö. Länsstyrelsen hjälper också till med finansiering, bland annat genom EU-bidrag och andra utlysningar av medel för utvecklingsprojekt.
Länsstyrelsen arbetar för att säkra energiförsörjningen i Norrbotten genom att leda och samordna regionala insatser inom energi- och klimatpolitiken. Vi utvecklar regionala energiplaner och samarbetar med aktörer som Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen för att främja utbyggnaden av fossilfri elproduktion och elnät, vilket är viktigt för den industriella omställningen. Länsstyrelsen hanterar även systemet Styrel, som prioriterar samhällsviktig elanvändning vid elbrist.
Regeringen har gett Länsstyrelsen i uppdrag att utveckla strategier och planeringsförutsättningar för att möta det framtida elbehovet, som beräknas uppgå till minst 300 TWh år 2045. I detta arbete ska de förmedla kunskap och ekonomiskt stöd för att nå klimat- och energimålen. Länsstyrelsen ansvarar också för att identifiera och prioritera samhällsviktiga elanvändare vid kortsiktig elbrist och integrera energi- och klimatfrågor i olika verksamhetsområden. Den nya energi- och klimatstrategin för Norrbotten, som tas fram under 2024—2025, syftar till att stödja Sveriges mål om inga nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.
Klimat- och energistrategi för Norrbottens län—med sikte på 2050 Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen har en viktig roll i att främja invånares rättigheter genom olika verksamheter, inklusive upplysningsärenden, tillståndsbeslut, våldsförebyggande insatser och samhällsplanering. För att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras är det avgörande att inte förutsätta att invånare alltid kan försvara sina rättigheter eller att de inte möter hinder. Därför arbetar Länsstyrelsen systematiskt för att identifiera och undanröja risker för kränkningar innan de uppstår, i samarbete med kommuner och andra aktörer.
Kommuner, regioner och statliga myndigheter har en skyldighet att involvera nationella minoriteter i frågor som berör dem och att samråda med dem genom en strukturerad dialog för att beakta deras synpunkter och behov i beslutsfattandet. Särskilt fokus ska läggas på barns och ungas möjligheter till inflytande, med anpassade former för samråd. För att stödja detta arbete har Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget utvecklat ett kunskaps- och metodstöd som syftar till att underlätta och inspirera kommuner, regioner och myndigheter att säkerställa nationella minoriteters rätt till inflytande och delaktighet.