Vind i kombination med snöfall i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

"Varför har fjällräven örhängen?"

Öronmärkt fjällrävsvalp på väg ut ur lyan där den är född.

Öronmärkt fjällrävsvalp på väg ut ur lyan. Foto: Rasmus Erlandsson.

Välkommen att besöka vår vandringsutställning om fjällräven som kommer visas på museer, naturum och Visitor Centres i norra Sverige, Finland och Norge under två år. Utställningen handlar om vad vi tillsammans gör för att rädda fjällräven i våra fjäll- och tundraområden. Den vänder sig dels till skolungdomar och dels till dig som på din fritid besöker fjällrävens marker.

Med utställningen "Varför har fjällräven örhängen?" vill vi berätta om det viktiga arbete som forskare och myndigheter gör för att stärka fjällrävens möjligheter att överleva som art i Sverige, Norge och Finland. Du får också veta en hel del om fjällräven, en av de absolut äldsta arterna i Norden. Det kommer också finnas möjlighet att boka visningar och föredrag för skolor. Nederst hittar du länkar till pedagogiskt material om fjällräven.

Fjällräven riskerar dö ut

Fjällräven är fridlyst sedan mer än åttio år. Ändå är den väldigt sällsynt. Den har svårt att klara sig och riskerar att helt försvinna. Därför försöker forskare och myndigheter i Sverige, Norge och Finland tillsammans rädda fjällräven från utrotning.

Det största hotet mot fjällräven är klimatförändringarna med varmare temperaturer även på kalfjället där fjällräven lever. Det hotar fjällämlarna som är fjällrävens favoritföda. Det varmare klimatet gör också att rödrävar kan överleva även vintertid i samma områden och konkurrera med fjällräven om föda och revir.

Kvinna med fjällräv

Räddningsåtgärder

Varje år övervakar och inventerar vi antalet fjällrävar. Målet med de olika åtgärderna är att våra fjällrävar ska bli fler och klara sig på egen hand i framtiden.

Myndigheterna lägger ut stödfoder året om och skjuter rödrävar där de blivit för många. Forskare studerar hur vi kan hjälpa arten att överleva. I Norge finns också en avelsstation som föder upp fjällrävar i hägn. Åtta månader gamla släpps ungrävarna ut för att klara sig på egen hand och bidra till att stärka fjällrävsstammen.

Varje sommar öronmärker forskare och volontärer unga fjällrävar. Vissa får också gps-halsband. Det hjälper oss att hålla koll på antalet fjällrävar och hur de rör sig.

Bilden ovan t.h. visar Karin Norén, forskare vid Stockholm universitet, med en infångad fjällräv som ska vägas och märkas. Foto: Johan Wallén

Turné i Norrbotten, Nordnorge och Norra Finland

Datum är preliminära och kan komma att ändras.

  • 1 februari - 25 mars 2022, Besøkssenter nasjonalpark Nordland i Røkland, Norge
  • 1 april - 24 juni Fell-Lapland Visitor Centre i Hetta, Finland
  • 1 juli - 25 juli Kilpisjärvi Visitor Centre, Finland
  • 1 september, naturum Abisko

Utställningen har tidigare visats på Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.

Utställningen är producerad av Länsstyrelsen i Norrbottens län som en del i Interreg-projektet Felles Fjellrev Nord II. Utställningen är också finansierad av Interreg Nord.

Kontakt