Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Chefer i Norra civilområdet utbildades i totalförsvar

Deltagarna på utbildningen står uppradade för en gruppbild

Cheferna som deltog i utbildningen kom från olika organisationer som alla har ett stort ansvar inom totalförsvaret, bland annat länsstyrelserna, Polismyndigheten, Trafikverket, Sveriges radio, Rädda barnen, näringslivsföreträdare, kommuner och regioner.

I ett allvarligt säkerhetsläge och en oförutsägbar omvärld arrangerades en unik utbildning i det Norra civilområdet. Målet var att öka deltagarnas kunskap om totalförsvar och krisberedskap och i förlängningen öka Sveriges förmåga att hantera allvarliga samhällsstörningar och väpnade angrepp.

För första gången sedan Sverige delades in i civilområden arrangerades en utbildning i totalförsvar för chefer i det Norra civilområdet. Cheferna kom från olika organisationer som alla har ett stort ansvar inom totalförsvaret, bland annat länsstyrelserna, Polismyndigheten, Trafikverket, Sveriges radio, Rädda barnen, näringslivsföreträdare, kommuner och regioner.

Jag är väldigt glad över att det var så många deltagare från olika organisationer med under utbildningen. Vi har alla olika ansvar och roller och under de här dagarna har vi verkligen fått ökad förståelse och kunskap om varandra. Det stärker vår gemensamma förmåga och gör att vi blir bättre på att tillsammans hantera olika typer av störningar i samhället, säger Lotta Finstorp, civilområdeschef och landshövding i Norrbotten.

Under utbildningen blandades föreläsningar och rollspelsmoment i syfte att öka förståelsen för de hot och risker som dagens allvarliga säkerhetsläge innebär för samhället, olika organisationer och invånarna i det norra civilområdet.

Rollspelet utgick från fiktiva men realistiska scenarier där politisk instabilitet, ekonomiska påfrestningar och militära konflikter stod i fokus. För att bättre kunna lösa problemen de ställs inför måste deltagarna öka förståelsen för olika aktörers uppgifter och ansvar. Deltagarna fick därför prova på att träda in i varandras roller, för att öka kunskapen om olika myndigheters uppdrag och därmed underlätta samverkan framöver.

Metoden som användes under övningen var väldigt bra, den gav oss ökad förståelse för varandras perspektiv. Både metoden och kunskapen är något som jag kommer att ta med mig hem till min kommun för att öva på liknande sätt där, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsviks kommun.

Utbildningen, som kallas Högre regional utbildning, genomfördes av Försvarshögskolan tillsammans med Norra militärregionen och civilområdeskansliet vid Länsstyrelsen Norrbotten.

Under 2024 tog vi initiativ till den här utbildningen och vi är glada att Norra civilområdet och Norra militärregionen var angelägna att genomföra den tillsammans med oss. Vi ser fram emot att genomföra den tillsammans med fler aktörer på högre regional nivå, säger Abigail Choate, chef Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan.

Om Norra civilområdet

Sveriges länsstyrelser är indelade i sex civilområden. Syftet med indelningen är att stärka landets motståndskraft under fredstida krissituationer, höjd beredskap och krig.

De sex civilområdena är Norra, Mellersta, Östra, Sydöstra, Västra och Södra. I Norra civilområdet ingår länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Länsstyrelsen i Norrbotten är civilområdesansvarig länsstyrelse i det Norra civilområdet. Landshövdingen i Norrbotten är civilområdeschef. Civilområdeschefen leder arbetet med hjälp av ett civilområdeskansli, som är en enhet på den civilområdesansvariga länsstyrelsen.

Sveriges sex civilområden

Lotta Finstorp, civilområdeschef och landshövding i Norrbotten står bredvid Magnus Ståhl, chef Norra militärregionen.

Lotta Finstorp, civilområdeschef och landshövding i Norrbotten och Magnus Ståhl, chef Norra militärregionen var kurschefer under utbildningen.

Kontakt

Norra civilområdeskansliet

Telefon 010-225 50 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss