Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bokrelease Med maten i fokus – Hållbar livsmedelskompetens i skolan

En potatisåker  med betande kor i bakgrunden och träd med löv i gult och orange. En man i röd traktor vänder upp potatisen. Litet barn plockar potatisen i en hink.

Bokens omslagsbild utsågs till Årets landsbygdsbild 2023, i tidningen Norrbruk. Foto: Julia Björnfot

I dagarna går inspirationsboken Med maten i fokus – Hållbar livsmedelskompetens i skolan ut till 385 förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Norrbottens län.

I Norrbotten har vi bland världens bästa förutsättningar för matproduktion, så det viktigaste vi kan göra för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet är att öka vår självförsörjningsgrad av livsmedel. Jag hoppas att skolpolitiker och skolledare tar matfrågan på allvar och ger skolor och lärare de förutsättningar de behöver för bra matundervisning, säger Gunnar Jonsson, biträdande professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet och projektledare för det fleråriga projektet Hållbar livsmedelskompetens i skolan.

Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat har inom projektet Hållbar livsmedelskompetens i skolan tagit fram en inspirationsbok för lärare, som med bakgrundsfakta på områdena hållbarhet, beredskap och folkhälsa och exempel från förskolor och skolor visar hur maten – och inte minst den lokala maten – kan användas som utgångspunkt i undervisningen.

Lokalproducerad mat i undervisning om hållbarhet

Boken lyfter olika sätt att använda mat och livsmedel i undervisningen och ger en mängd exempel från förskolor och skolor i länet som arbetat pedagogiskt med maten.

Vår förhoppning är att boken ska inspirera lärare i alla årskurser att använda maten, framför allt den lokalt producerade maten, i det pedagogiska arbetet, säger Gunnar Jonsson.


Det finns ett starkt stöd i olika styrdokument för skolan att arbeta med mat ur ett hållbarhetsperspektiv. Det ger eleverna viktig livsmedelskompetens och stärker deras handlingskompetens som framtida konsumenter - och kanske producenter av mat.

I projektet har man undersökt olika sätt att arbeta med mat i skolan med syftet att hitta modeller för det pedagogiska arbetet. Genom att sätta fokus på maten och lokal produktion och konsumtion av mat har man också haft som målsättning att öka kunskap och medvetenhet om olika aspekter av mat hos elever och lärare.

Många förskolor och skolor har medverkat i projektet och arbetet har varit lustfyllt på många sätt.

Det har varit inspirerande att arbeta i projekten. Jag har haft förmånen att få samarbeta med många duktiga lärare och tillsammans har vi utvecklat viktig undervisning, säger Jonsson.

Norrbottniskt samarbetsprojekt mellan viktiga aktörer

Nära Mat har samarbetat med Norrbottens folkhälsostrategi och ett av kapitlen i boken har medförfattats av Malin Sand, folkhälsostrateg på Region Norrbotten.

Arbete med mat i skolan ger eleverna en möjlighet att på ett pedagogiskt sätt lära sig mer om mat och olika livsmedels betydelse för hälsa. Det är en viktig del i folkhälsoarbetet menar Malin Sand och fortsätter: Det är också ett fantastiskt tillfälle för oss att kunna nå ut till alla förskolor, skolor och gymnasieskolor i länet genom den här boken, säger Sand.

Teknikens Hus i Luleå har varit en viktig samarbetspart och bland annat utvecklat undervisningsmaterial till förskola och skola som kan bokas och lånas av länets förskolor och skolor. Boken visar också man hur man kan väva ihop undervisning på förskola och skola med lärande utanför skolan.

Det är viktigt att eleverna får komma ut och uppleva en ladugård, med alla sina sinnen. Lika viktigt är det att vi pedagoger förbereder inför besöket och följer upp och arbetar vidare med frågor och tankar som dyker upp hos barnen efter besöket, menar Linda Englund, förskollärare i Luleå kommun.

Hållbarhet, beredskap och folkhälsa

Gunnar Jonsson berättar:

Ofta ges en alltför förenklad bild av vad vi bör och inte bör äta. Det uppstår normer, trender och åsikter som sällan ifrågasätts, men matfrågan är för komplex för att förenklas på det sättet. Ofta glöms de lokala förutsättningarna för matproduktion bort, men förutsättningarna och konsekvenserna för miljön skiljer sig mycket mellan olika platser på jorden, säger Jonsson.

Med maten i fokus

Boken har tryckts i 600 exemplar och finns också tillgänglig som pdf på såväl Länsstyrelsens som Nära Mats webbplats, för att alla som vill ska kunna ta del av den. Utöver exempel och handfasta tips från förskolor och skolor, innehåller den en kunskapsbakgrund på områdena hållbarhet, beredskap och folkhälsa.

Med maten i fokus - livsmedelskompetens i skolan

Projektet har finansierats av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Kontakt

Gunnar Jonsson

Biträdande professor i pedagogik, Luleå tekniska universitet

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss