Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Erfarenhetshantering är en nyckel till förbättring

Personer som tittar på en plansch med ett processflöde.

Karin Lindgren från enheten för samhällsskydd hos Länsstyrelsen i Norrbotten och David Nyström från Piteå kommun. Planschen visar process för erfarenhetshantering för övningar.

I veckan har deltagande aktörer i den regionala ledningsövningen fått ta del av utvärderingen av övning. Tillsammans har de sedan omsatt identifierade utvecklingsområden till enskilda och gemensamma aktiviteter

Erfarenhetskonferensen hade fokus på lärdomar och erfarenhetshantering. Efter en inledning med information kring planeringsprocessen, som hölls av övningsledare Kennet Larsson, fick representanter från länets kommuner, region, Polismyndigheten, Försvarsmakten och Länsstyrelsen lyssna på utvärderingsledare Carin Ellström. Utvärderingen visar bland annat att övningen var väl förberedd, att det fanns ett stort engagemang och att den var utvecklande för deltagande aktörer. Utvärderingen visar även att det finns sårbarheter.

Sammanfattningsvis har övningen lärt oss en hel del både under planeringsfasen och under övningen. Aktörerna ser att de på ett kostnadseffektivt sätt genomfört övningen och även fått effekt i sin verksamhet. Övningen har uppfyllt sitt syfte och vi har fått bekräftelse på att vi i Norrbotten gör rätt saker på rätt sätt, säger Kennet Larsson, övningsledare från Länsstyrelsen i Norrbotten.

Carin Ellström, enheten för samhällsskydd hos Länsstyrelsen, lyfter i sin presentation styrkor, brister och utvecklingsområden för de målsättningar som övningen hade. Slutsatserna som fick extra fokus var bland annat:

  • Övergång till höjd beredskap och lagstiftning.
  • Arbete med lägesbild.
  • Deltagande i samverkanskonferenser och förståelse av en händelse.

Jonatan Stiglund som vid tillfället för genomförandet av övningen arbetade vid Haparanda kommun var en av deltagarna.

Vi känner igen oss i resultatet. Specifikt för Haparanda kommun finns det mycket som fungerar bra men även delar som kan bli bättre. Det går att ta fram fler rutiner och checklistor som stöd för de som ska hantera akuta händelser. Funktionsutbildning kan även behöva utföras i större utsträckning, för att personal ska veta vad deras specifika uppgift är när de ska arbeta i staben, säger Jonatan Stiglund, dåvarande lokal övningsledare i Haparanda kommun.

Ta kontakt med Kennet Larsson för att ta del av utvärderingsrapporten.

Erfarenhetshantering

Deltagarna fick även ett föredrag om erfarenhetshantering. Erfarenhetshanteringen är en aktiv process där aktörerna genom aktiviteter i verksamheter tar vara på lärdomar från övning och utbildning. Processen behöver förankras i en uppdragsdialog med ledningen. Det är viktigt att ledningen också efterfrågar förväntad effekt av en övning och ger utrymme för att även inkludera erfarenhetshantering i verksamhetsplaneringen.

David Nyström var en av deltagarna som tittade närmare på processen för erfarenhetshantering vid övning.

Processen kring utvärderingar är en värdefull förutsättning för ett varaktig lärande. Erfarenhetsdelning, utbildning, övning och faktiska händelser är det som skapar våra förutsättningar för lärande och för att vi ska bil bättre att hantera samhällsstörningar säger David Nyström, övningsledare i Piteå kommun.

Avslutningsvis arbetade deltagarna med att identifiera goda exempel som aktörerna ska fortsätta arbeta med, men också delar som behöver utvecklas gemensamt och aktörsvis.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss