Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Kanadensiska bävrar – ännu inte i Sverige
![Bäver i vattendrag](/images/18.24b966da1939037e2941d287/1733749369654/B%C3%A4vrar.png)
I Finland sprider sig den kanadensiska bävern, och den utgör ett växande hot mot den inhemska europeiska bävern. Den kanadensiska bävern är större, aggressivare och tränger undan den mindre europeiska varianten.
Trots att den kanadensiska bävern finns på många håll i Finland, har den ännu inte påträffats i Sverige. För att ta reda på om bävrarna har vandrat över gränsen, genomförde Länsstyrelsen i Norrbottens län en undersökning i Tornedalen.
Om undersökningen
28 prover bestående av bortgnagda träflisor, samlades in från områden i Tornedalen, varav 20 kunde analyseras. Samtliga 20 prover hade gnagts av europeisk bäver och inte ett enda av kanadensisk bäver. Det innebär att än så länge har inga fynd gjorts av den invasiva främmande arten i Sverige.
Trots att den kanadensiska bävern ännu inte har etablerat sig i Sverige, innebär spridningen i Finland att utvecklingen måste följas. Det finns ett intresse för att förstå hur de två bäverarterna påverkar varandra och vilka åtgärder som behövs för att skydda den europeiska bävern.
Om den kanadensiska bävern når Sverige kan det bli en utmaning för den inhemska europeiska bävern. Vi bör därför regelbundet övervaka situationen i gränsområdet för att vara beredda på att vidta åtgärder om denna främmande och invasiva art påträffas hos oss säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Skillnader mellan kanadensisk och europeisk bäver
Den kanadensiska bävern kommer ursprungligen från Nordamerika och finns i hela Kanada och stora delar av USA. Den är generellt större än den europeiska bävern. Arten planterades in i Finland på 1900-talet och är betydligt vanligare där än europeisk bäver. Kanadensisk bäver räknas hos oss som en invasiv främmande art då den kan tränga bort den inhemska europeiska arten genom sin större storlek och snabbare spridningsförmåga på grund av större kullar.