Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bildande av Degerberget-Hötjärnhällans naturreservat

Utsikt över havet från Degerbergets topp.

Från Degerbergets topp har besökaren en milsvid utsikt över Piteås skärgård. Foto: Per-Anders Jonsson, Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen Norrbotten har beslutat att bilda Degerberget-Hötjärnhällans naturreservat, ett 90 hektar stort område i Piteå kommun. Området skyddar artrika kalkbarrskogar med över 40 hotade arter.

Degerberget-Hötjärnhällan erbjuder en rad unika livsmiljöer som har formats under lång tid utan kalavverkning, vilket gör det särskilt värdefullt för hotade arter av växter, svampar och fåglar. Områdets kalkrika jord och den naturligt skiftande skogsmiljön skapar förutsättningar för en hög biologisk mångfald. Här trivs arter som är beroende av död ved och stabila, skuggiga miljöer i de gamla granskogarna.

De ljusälskande arterna som är beroende av tall på hällmarkerna kompletterar den mångfald av arter som gör området unikt. Fler än 40 hotade eller fridlysta arter har påträffats i reservatet.

Barrskog med tät växtlighet på marken

I områdets barrskogar finns många arter som har höga krav på sin livsmiljö, så som växter, svampar och fåglar. Foto: Per-Anders Jonasson, Länsstyrelsen.

Betydelse för friluftsliv och biologisk mångfald

Förutom naturvärden är Degerberget ett populärt utflyktsmål, känt för sin storslagna utsikt över Piteå skärgård. Naturreservatet kommer att bevara den biologiska mångfalden och möjliggöra friluftsliv för framtida generationer. I Piteå kommun, där endast 1,5 % av skogen är skyddad, blir dessa naturmiljöer viktiga kärnområden för biologisk mångfald.

Motiveringen bakom beslutet

Beslutet att bilda naturreservatet är ett led i Länsstyrelsens arbete att skydda områden med oersättliga naturvärden. Även om Piteå kommun och en del markägare har motsatt sig bildandet, bedömer Länsstyrelsen att de mycket höga naturvärdena i Degerberget-Hötjärnhällan gör det nödvändigt att skydda området för framtiden. Området har ett överhängande hot om avverkning och Länsstyrelsen har därför agerat med stöd av regeringsbeslut och nationella riktlinjer för naturskydd.

Avsteg från frivillighetsprincipen

Riksdagens beslut 2022 om frivillighet i skogsskyddet fastslår att formellt skydd i huvudsak ska ske genom markägarens medgivande. Avsteg från denna princip ska endast göras när det finns särskilt angelägna allmänna intressen eller internationella åtaganden. Degerberget-Hötjärnhällan anses av Länsstyrelsen uppfylla dessa kriterier på grund av dess höga biologiska värden.

Närbild på liten orkidé som har en stor rosa blomma med toffelformad läpp.

Norna är en vacker men ändå diskret orkidé som trivs i glesa kalkrika granskogar. Foto: Sofia Åström, Länsstyrelsen

Unika naturvärden skyddas för framtiden

Vi bildar naturreservat på uppdrag av regeringen och det område som nu skyddas har oersättliga natur- och friluftsvärden. Vi vill bevara länets finaste pärlor till kommande generationer, säger Per-Anders Jonsson, chef på Länsstyrelsens Naturskyddsenhet.

De höga naturvärdena på Degerberget och på Hötjärnhällan finns inom ett större område än det nu bildade naturreservatet. Länsstyrelsen har kontaktat alla fastighetsägare med mark i det skyddsvärda området, och har som ambition att i framtiden utöka reservatet. Området som nu skyddas omfattar de fastigheter där frivilliga överenskommelser har nåtts eller där hot om avverkning föreligger.

Degerberget-Hötjärnhällans unika naturvärden och betydelse för friluftslivet gör att området är av stort allmänt intresse.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss