Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Yngre män mer positiva till partyknarkande

Foto: Johnér

En undersökning genomförd av Verian (tidigare SIFO) visar att 80 % av svenskarna är negativt inställda till att använda narkotika i samband med fest. Däremot avviker gruppen yngre män i åldern 18–29 år, där 35 % uppger att de har en mer tillåtande attityd till partyknarkande.

Det finns alltså en restriktiv hållning bland svenskar till partyknarkande, men inte i lika hög utsträckning bland unga vuxna och särskilt män. Det är viktigt att fortsätta arbetet med att minska tillgängligheten till narkotika på platser där unga vuxna rör sig eftersom det i förlängningen skapar bättre hälsa och mindre vinster till kriminella intressen, säger Mats Burman, brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

I jämförelse med åldersgrupperna 30–49 år och 50–65 år är det i gruppen 18–29 år mer än dubbelt så vanligt att själv använda narkotika i samband med fest eller att ha personer i sin närhet som använder narkotika i samband med fest. I den gruppen har 17 % en renodlat positiv attityd till att använda narkotika i festligare sammanhang. Det kan jämföras med gruppen som saknar egen erfarenhet eller personer i sin omgivning som använder narkotika, där har bara 1 % en positiv attityd.

Resultaten visar också att om du använder narkotika eller om det finns narkotika i din bekantskapskrets tenderar det till att normalisera användningen av narkotika i festsammanhang och göra den mer legitim. Samtidigt vet vi att narkotika är mer tillgängligt idag än tidigare och att en målgrupp som särskilt exponeras för narkotika är unga vuxna, en målgrupp som vi behöver nå med kunskap om narkotika och dess skadeverkningar.

Nu är det terminsstart för landets högskolor och universitet, en av arenorna där många unga vuxna finns. Många unga flyttar dessutom hemifrån för första gången. Att hamna i nya sammanhang innebär en större risk att exponeras för narkotika. Det kan exempelvis handla om fester där man träffar och lär känna nya personer i sin egen ålder och där några kan ha en mindre restriktiv hållning till narkotika eller rent av själv ”partyknarkar”.

Det är viktigt att öka kunskapen om narkotika och dess skadeverkningar – exempelvis kan universiteten i samband med introduktion av nya studenter göra insatser, säger Mats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss