Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Eyvind Johnsonstugan - en kulturmiljö värd att besöka

en faluröd liten stuga om sommaren

I år firar Eyvind Johnson-sällskapet hundraårsjubileum för hans första utgivna verk. Eyvind Johnsonstugan är öppen för besökare under juli månad och är en av länets sevärda kulturmiljöer.

I utkanten av bostadsområdet Björkelund i Boden ligger den lilla bagarstugan där författaren Eyvind Johnson föddes år 1900.

Björkelund var från mitten av 1850-talet en jordbruksby med några få gårdar omgivna av åker- och ängsmark. Kring sekelskiftet fanns här sex jordbruksfastigheter, alla med ett eget gårdsnamn. Bagarstugan där familjen Johnson bodde tillhörde bondgården Nordlanders. Gårdens mangårdsbyggnad och övriga uthus revs 1975 men bagarstugan fick stå kvar.
Med Malmbanans utbyggnad kom rallarfamiljer att köpa tomter och bygga hus i Björkelund och under tidiga 1900-talet ändrades karaktären från bondgårdsby till ett mer tätbebyggt bostadsområde.

1901 köpte Eyvinds far en tomt med boningshus och uthus i Björkelund. Redan när Eyvind var tre år gammal blev fadern sjuk, en arbetsskada som han ådragit sig i sitt arbete som stenhuggare. Med familjens förändrade situation beslöts att Eyvind skulle flytta till moderns syster och hennes man. De var barnlösa och bodde i huset snett över vägen från familjen. Vi femton års ålder flyttade Eyvind från fosterfamiljen för att arbeta och nitton år gammal lämnade han Norrbotten för Stockholm och senare Europa. 1924 debuterade han med novellsamlingen De fyra främlingarna och året efter gavs den första romanen ut. År 1974 tilldelades Eyvind Johnson tillsammans med Harry Martinsson Nobels litteraturpris.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss