Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen höll nationaldagstal inför hundratalas personer på Soltorget

Det blev ett kungligt firande av nationaldagen i Pajala. Landshövdingen tillsammans med Kungaparet besökte Tornedalen. Här kan du ta del av landshövdingens tal till länets invånare.

Bästa norrbottningar och nationaldagsfirare!

I dag firar vi Sveriges nationaldag och den svenska flaggans dag.

Vi firar till minne av dagen år 1809 då vår riksdag skrev under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige, det som är basen för vår demokrati.

Idag firar vi alltså inte bara Sverige utan också demokratin. I vår värld idag har vi all anledning att hedra demokratin lite extra och påminna oss om varför demokrati är viktigt, värt att kämpa för och aldrig får tas för givet.

Det pågår krig i vårt närområde, regimer justerar på sitt sätt att se på rättigheter, friheter och människors lika värde. Kriget, klimatförändringarna och ett högt förändringstryck prövar demokratin och det kan på flera sätt verka som att världens demokratier håller på att naggas i kanten. Det pågår påverkanskampanjer som vill få det att se ut som att demokratin är svag. Men Sverige kommer alltid att försvara frihet och demokrati.

Vi ser samtidigt en väldigt positiv rörelse för demokratin, och jag tycker mig se den särskilt här hos oss i Norrbotten. För demokrati handlar om ett ömsesidigt förtroende, en vilja av att lösa problem tillsammans och en gemensam känsla av sammanhang. Det tycker jag mig se allt mer. Vi har insett att vi inte kan vänta utan vi behöver börja med oss själva om vi ska klara av den transformation vi är inne i. I Norrbotten pågår en omställning mot fossilfrihet, en nyindustrialisering som kommer att beröra vårt samhälle. Det är såklart väldigt stora utmaningar som ligger framför oss i länet, och alla aktörer är definitivt inte alltid överens men jag tycker att det finns en förändringsanda, vi kan prata om problemen på ett nytt och mer konstruktivt sätt.

Det är vi i Norrbotten som har ledartröjan i landet. Men vi måste bli ännu bättre på att tala om det för övriga Sverige, att det vi gör är unikt, komplext och svårt att förstå. Men vi ska visa världen vad vi går för. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag var över länet och det som hände här förra veckan under ett av de internationella besök vi hade.

Med det vill jag önska er alla norrbottningar en fin nationaldag.

Under dagen fick länets invånare möjlighet att möta Kungen och Drottningen vid det publika firandet på Soltorget. Det bjöds på regionala kulturinslag så som underhållning av Tornedalsteatern, sång på både svenska och meänkieli av Klara Pasma och Fredrik Hangasjärvi, samisk dans av Auri Ahola, sång av Carina Henriksson tillsammans med kyrkokören samt musik av Roger Norén och kåseri av Mikael Niemi.

Vid firandet på Soltorget höll H.M. Konungen ett högtidstal samt landshövding Lotta Finstorp ett nationaldagstal till länets invånare. Därefter delade Kungen ut fanor till några av länets föreningar.

Utdelning av fanor

  • Seskarö Hembygdsförening
  • Karl Gustav BK
  • Pajala IF
  • Junosuando IK
  • Pajala Hockey Club
  • Lovikka Husmodersförening
  • Tjappsåive Bystugeförening
  • Jukkasjärvi Hembygdsförening
  • Kalix för alla
  • Valvträsk Byaförening
Foto: Sara Friberg/Kungl.hovstaterna

Den 6 juni besökte DD.MM. Konungen och Drottningen Norrbottens län för att tillsammans med landshövding Lotta Finstorp fira Sveriges nationaldag i Pajala. Foto: Sara Friberg/Kungl.hovstaterna

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss