Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Militära transporter längs vägar i Norrbotten

Försvarsmaktens fordon.

Foto: Emy Åklundh, Försvarsmakten.

I samband med Försvarsmaktens deltagande i övningen Nordic Response 24 sker en del militära transporter längs vägar i Norrbotten.

Den 4-15 mars deltar Försvarsmakten i övning Nordic Response 24 som genomförs i Norge och Finland. Övningen är en del av en stor övningsserie inom Nato. Syftet med övningen är att tillsammans med Sveriges allierade och Natoländer öva försvaret av Nordkalotten. Övningen är även viktig för Sveriges förberedelser inför ett Nato-medlemskap.

Militära transporter längs vägarna

Under vecka 9 och 11 är det många militära transporter i Boden och östra Norrbotten. Länsstyrelsen, Försvarsmakten och kommuner samverkar inför och under övningen för att övningen ska få så liten påverkan på allmänheten som möjligt.

Hur påverkar det mig?

  • Du kan se militär personal och militära fordon på både väg och järnväg samt i områden där de normalt inte befinner sig.
  • Du kan se utländsk trupp i Norrbotten då vissa av de 14 nationer som deltar i Nordic Response 24 kommer att färdas genom Sverige på väg till övningen.
  • De militära transporterna kan påverka framkomligheten i trafiken.
  • Det finns risk för ökat buller i samband med flygningar som genomförs dygnet runt.

Vad behöver jag tänka på?

Ute på vägarna ska du inte bryta en militärkolonn. Om du kör i kapp en militärkolonn ska du lägga dig bakom den och hålla avståndet till fordonet framför dig. Var även uppmärksam på skyltning och anvisningar. Följ trafikinformationen via radio för att hålla dig uppdaterad om läget.

Om nära och kära blir oroliga av den ökade militära närvaron kan du prata och berätta om den pågående transporten till övningen.

Förbjudet!

  • Det är förbjudet och livsfarligt att beträda Försvarsmaktens övningsfält när de är avlysta för militär verksamhet.
  • Det är förbjudet enligt Skyddslagen att flyga drönare över skyddsobjekt med foto- och avbildningsförbud.

Var uppmärksam!

När Försvarsmakten genomför större övningar är det inte ovanligt att främmande makt sprider falsk information för att misskreditera verksamheten. Det är därför viktigt med källkritik. Tänk efter vem som är avsändare av informationen och vilket syfte avsändaren kan ha innan du delar det vidare.

Bli inte lurad, lär dig knepen, Myndigheten för psykologiskt försvar Länk till annan webbplats.

Försvarsmaktens övningsverksamhet är också av intresse för främmande makt som vill skaffa information om skyddsvärda platser, verksamhet och materiel. Var uppmärksam om du ser något som avviker från det normala och rapportera detta till Vakthavande Befäl, Norra militärregionen på telefonnummer 0921-34 91 00. Misstänkt pågående brottslig verksamhet rapporteras omgående till Polisen på 112.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss