Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minskade anslag för naturum Abisko

Beige träbyggnad med mörka detaljer i snö.

Foto: Länsstyrelsen

Naturvårdsverkets besparingar för skyddad natur påverkar bland annat verksamheten vid naturum Abisko. En halvering av öppettiderna och färre aktiviteter för besökarna blir effekten.

Naturum Abisko i Abisko nationalpark erbjuder naturvägledning och hjälp till ovana besökare i parken. Verksamheten har också ett brett programutbud för bland annat skolelever där klimatfrågan står i fokus. Under 2023 besökte drygt 55 000 personer naturum Abisko.
I år minskar anslagen med drygt 30 procent, vilket får stora effekter på verksamheten.

Vi kommer att halvera våra öppettider under vintern och våren. För sommarhalvåret innebär det bland annat färre säsongsanställda naturvägledare och ett kraftigt minskat programutbud. Vi kommer exempelvis inte att kunna ta emot lika många skolklasser som tidigare, vilket är en viktig aktivitet för skolorna, säger Lo Fischer, föreståndare för naturum Abisko.

Naturvårdsverkets minskade anslag påverkar samtliga 32 naturum i landet.

Vi får rätta mun efter matsäck och ska försöka tillgodose besökarnas behov så gott vi kan, om än i betydligt mindre omfattning än tidigare, säger Lo Fischer.

Naturum Abisko har öppet tre dagar i veckan fram till den 30/4. Öppettiderna för sommarsäsongen som börjar den 21 juni kommer att finnas på länsstyrelsens webbplats.

Kontakt

Lo Fischer

Föreståndare naturum Abisko

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss